Mexic: Mii de oameni s-au alăturat unui imens convoi de migranți înaintea vizitei lui Blinken

Mexic: Mii de oameni s-au alăturat unui imens convoi de migranți înaintea vizitei lui Blinken

Mii de migranți au pornit pe jos din sudul Mexicului într-un efort de a ajunge la frontiera Statelor Unite, conform bbc.

Mii de persoane s-au alăturat caravanei Foto EPA EFE

Aproximativ 7.000 de persoane, în principal din America de Sud și Centrală , inclusiv mii de copii, se estimează că s-au alăturat caravanei de migranți. Aceștia au plecat cu doar câteva zile înainte ca secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, să discute despre cum să limiteze migrația în masă cu președintele mexican.

Mai multe treceri de frontieră au fost recent închise din cauza unui val de migranți

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă , a spus că președintele SUA, Joe Biden, și omologul său mexican, Andrés Manuel López Obrador, împărtășesc îngrijorarea privind creșterea "spectaculoasă" a migranților care traversează frontiera comună. Numărul persoanelor prinse la frontiera sudică a SUA a depășit două milioane de oameni, atât în anii 2022, cât și în 2023. Numai în septembrie 2023, Patrula de Frontieră a SUA a prins peste 200.000 de migranți care traversau ilegal frontiera SUA-Mexic, conform datelor Departamentului pentru Securitate Internă al SUA.

Cel mai recent grup de migranți a plecat din orașul mexican Tapachula, de lângă frontiera sudică a țării cu Guatemala, în Ajunul Crăciunului

Liderii săi purtau un banner cu inscripția "Exod din sărăcie". Media locală a menționat că majoritatea migranților proveneau din Cuba, Haiti și Honduras, dar unii veneau de departe, precum Bangladesh și India. Mulți au spus că au decis să se alăture grupului după ce au așteptat, luni de zile, permise de tranzit. Luis García Villagrán, activist pentru drepturile migranților, care însoțește caravana, a spus că participarea la această mare călătorie spre nord a fost ultima opțiune pentru mulți dintre migranții blocați în Tapachula. "Problema este că frontiera sudică [cu Guatemala] este deschisă, iar zilnic o traversau 800 până la 1.000 de persoane. Dacă nu ieșim din Tapachula, orașul va colapsa. Le spunem statului mexican că nu ne-a lăsat altă opțiune decât să luăm autostrada de-a lungul coastei și să mergem cât putem de departe", a spus el.

Migranții au parcurs aproximativ 15 km în prima dimineață, după ce au pornit la drum în zori pe 24 decembrie. Un migrant hondurian a spus că a părăsit țara sa natală pentru a scăpa de o bandă criminală care îl amenințase cu moartea. José Santos a declarat agenției de știri Reuters: "Mi-a fost frică, așa că am decis să vin în Mexic, sperând că mi se va permite să merg în SUA". Vineri, președintele mexican Andrés Manuel López Obrador a spus că este dispus să colaboreze din nou cu SUA pentru a aborda preocupările privind migrația. Liderul mexican urmează să se întâlnească cu secretarul de stat al SUA miercuri,27 decembrie. Întâlnirea lor are loc într-un moment în care creșterea imigrației este un subiect fierbinte în politica SUA, cu presiunea crescândă asupra președintelui Biden de a opri fluxul la frontiera sudică a SUA.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 „Ar fi primul val al ofensivei”

5 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene