Mexic: Trei arestări în ancheta privind asasinarea unei jurnaliste

Mexic: Trei arestări în ancheta privind asasinarea unei jurnaliste

Autorităţile mexicane au anunţat miercuri arestarea a trei persoane în cadrul anchetei privind uciderea jurnalistei Lourdes Maldonado, a cărei moarte luna trecută în oraşul de frontieră Tijuana, în nord-vestul ţării, a suscitat condamnări internaţionale, notează AFP.

Cei trei presupuşi autori ai uciderii jurnalistei, care a declanşat proteste la nivel naţional cerând guvernului mexican să acţioneze pentru a proteja mai bine lucrătorii din media, au fost arestaţi marţi şi miercuri la Tijuana, a declarat ministrul securităţii, Rosa Icela Rodriguez, fără a-i identifica.

Ministrul adjunct al securităţii Ricardo Mejia a spus că mobilul crimei nu este cunoscut, dar şi-a exprimat speranţa că acesta va fi clarificat în cursul interogatoriului.

În post la Tijuana din anii 1990, jurnalista de televiziune Lourdes Maldonado a cerut direct în 2019 protecţia preşedintelui Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, afirmând că "se teme pentru viaţa sa".

Lourdes Maldonado a fost în conflict cu fostul ei angajator Primer Sistema de Noticias (PSN), un canal de televiziune deţinut de fostul guvernator al statului Baja California Jaime Bonilla (2019-2021), omul puternic al partidului prezidenţial Morena în regiune. În cele din urmă ea a câştigat procesul cu câteva zile înainte de asasinarea sa.

Ea este una dintre cele patru jurnalişti ucişi în Mexic de la începutul anului, potrivit organizaţiei Reporteri fără frontiere (RSF).

Cu câteva zile înaintea ei, fotograful Margarito Martinez a fost împuşcat şi el la Tijuana.

Roberto Toledo, un colaborator al unui site de informaţii din statul central Michoacan, şi Jose Luis Gamboa, jurnalist şi activist pe reţele sociale în statul Veracruz, au fost, de asemenea, ucişi în ianuarie.

Peste o sută de jurnalişti au fost ucişi din 2000 în Mexic, potrivit datelor Comisiei pentru drepturile omului, mai scrie AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...