Mexic: Un fost şef al companiei petroliere publice îl acuză pe ex-preşedintele Pena Nieto într-un dosar de corupţie

Mexic: Un fost şef al companiei petroliere publice îl acuză pe ex-preşedintele Pena Nieto într-un dosar de corupţie

Un fost şef al companiei petroliere mexicane publice Pemex l-a acuzat de corupţie pe Enrique Pena Nieto, ex-preşedinte al ţării, într-un scandal ce ia amploare şi ameninţă să cuprindă o parte a clasei politice, transmit miercuri dpa şi AFP.

Emilio Lozoya, care a condus compania Pemex între 2012-2016, după ce anterior lucrase pentru campania prezidenţială din 2012 a lui Pena Nieto, a fost extrădat din Spania în luna iulie pentru a fi inculpat pentru corupţie în Mexic.

În cadrul anchetei în care are statutul de 'martor colaborator', Lozoya a declarat că Odebrecht, gigantul brazilian din domeniul construcţiilor, a alimentat cu peste 100 milioane de pesos (4,5 milioane de dolari) campania fostului preşedinte, a afirmat procurorul general Alejandro Gertz marţi.

Odebrecht, care se află în centrul unui vast scandal de corupţie pe continent, a recunoscut că a dat mită aproape 800 milioane în 12 ţări, dintre care 10 din America Latină.

Pena Nieto şi şeful de campanie Luis Videgaray, devenit ulterior ministrul său de finanţe, au dat ordin ca banii de la Odebrecht să fie remişi unor consilieri electorali străini care au lucrat în campanie, l-a citat Gertz pe Lozoya.

Potrivit procurorului general, fostul şef al Pemex a mai declarat că 120 milioane de pesos au fost folosite pentru a-i 'cumpăra' pe deputaţi care au sprijinit reformele structurale din timpul preşedinţiei lui Pena Nieto (2012-2018), mai ales cea din sectorul energetic, care a permis deschiderea către capitaluri private după 75 de ani de monopol de stat.

Lozoya este suspectat că a primit 10 milioane de dolari de la Odebrecht, din care jumătate au mers spre campania lui Pena Nieto, iar 3,5 milioane au fost date ca mită pentru achiziţionarea fabricii de îngrăşăminte chimice Agronitrogenados.

Acuzaţiile împotriva lui Lozoya constituie cel mai proeminent dosar deschis sub preşedinţia succesorului lui Pena Nieto, Andres Manuel Lopez Obrador, care a promis o cruciadă împotriva corupţiei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...