Mexicul numește un nou ambasador în SUA, înainte de instalarea lui Trump

Mexicul numește un nou ambasador în SUA, înainte de instalarea lui Trump

Mexicul a numit vineri un nou ambasador în SUA, al treilea în mai puțin de un an, cu doar câteva zile înainte de instalarea la Casa Albă a lui Donald Trump, care a declanșat îngrijorări în țara vecină prin retorica sa agresivă, transmite Reuters.

Într-un comunicat emis vineri, guvernul mexican anunță că noul său reprezentant la Washington va fi Geronimo Gutierrez, care conduce în prezent Banca Nord-Americană de Dezvoltare.

Aceasta a fost înființată în baza Tratatului Nord-American de Liber Schimb (NAFTA), pe care Trump a amenințat că îl va anula dacă nu îl va putea renegocia în favoarea Statelor Unite.

Gutierrez a mai deținut funcții ministeriale în guverne conduse de Partidul Acțiunii Naționale (de centru-dreapta), acum în opoziție.

El îl va înlocui pe Carlos Sada, care va prelua funcția de ministru adjunct de externe responsabil cu relațiile cu America de Nord.

De altfel, numirea sa, care mai trebuie validată de Senat, sugerează că președintele Enrique Pena Nieto (Partidul Revoluționar Instituțional) încearcă obținerea unui suport transpartinic în perspectiva negocierilor cu Donald Trump, care a amenințat cu impunerea de tarife împovărătoare la produsele fabricate în Mexic.

Într-o astfel de situație, Mexicul ar fi expus unui șoc economic, în condițiile în care circa 80% din exporturile sale se îndreaptă spre vecinul din nord, de unde vin și aproximativ jumătate din investițiile străine directe.

Vineri, ministrul economiei a declarat că țara sa trebuie să fie pregătită să răspundă imediat prin măsuri vamale proprii dacă administrația Trump va impune taxe vamale.

Președintele Pena Nieto a schițat în această săptămână planurile sale în ce privește viitoarele negocieri cu Donald Trump, menționând că pe masă se vor afla 'toate chestiunile' din relațiile mexicano-americane, printre care securitatea, migrația și comerțul.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro