Mexicul vinde avionul său prezidenţial Tadjikistanului pentru 92 de milioane de dolari

Mexicul vinde avionul său prezidenţial Tadjikistanului pentru 92 de milioane de dolari

Mexicul va vinde avionul său prezidenţial Tadjikistanului pentru 92 de milioane de dolari, a anunţat preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador care se mândreşte cu respectarea unei vechi promisiuni electorale în favoarea austerităţii bugetare, notează AFP.

FOTO EPA EFE

"Nu l-am folosit niciodată, dar mi-ar fi fost ruşine, o spun sincer, să folosesc acest avion" al cărui cost de întreţinere "este contrar austerităţii republicane", a declarat AMLO - iniţialele şi supranumele lui - într-un videoclip distribuit joi seară.

După ce plăteşte suma, guvernul Tadjikistanului are la dispoziţie zece zile pentru a duce Boeingul Dreamliner 787-8 la Duşanbe, capitala.

Avionul a fost cumpărat pentru o sumă totală de 218 milioane de dolari de fostul preşedinte Felipe Calderon (2006-2012), iar succesorul său Enrique Pena Nieto (2012-2018) l-a folosit şi el, a reamintit AMLO, ajuns la putere în decembrie 2018.

Preşedintele din rândul stângii naţionaliste a subliniat că predecesorii săi s-au comportat ca "mici faraoni".

El a făcut doar cinci călătorii în străinătate în aproape patru ani şi jumătate de mandat, patru în Statele Unite şi un turneu prin America Centrală şi Cuba la începutul lui 2022.

În ianuarie, şeful statului a explicat că nu poate merge la summitul latino-american de la Buenos Aires pentru că urma să supravegheze progresul lucrărilor pentru punerea în funcţiune a trenului Maya, mega-proiectul său din Peninsula Yucatan pe care doreşte să-l inaugureze în decembrie.

Summitul a marcat marea revenire a preşedintelui brazilian Lula da Silva care nu a ratat summitul de la Buenos Aires.

În absenţa AMLO, Mexicul, una dintre primele 20 de economii ale lumii, este reprezentat în străinătate de ministrul de externe Marcelo Ebrard, posibilul său succesor.

Banii din vânzarea avionului vor fi folosiţi pentru construirea a două spitale în statele Guerrero şi Oaxaca (sud-vest), două dintre cele mai sărace zone din Mexic, a adăugat preşedintele.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 S-a elucidat misterul femeii moarte din Audi

2 „Trăiește și cu amanta în casă și cu soția. Vrea să pară model pentru societate, dar el de fapt e cel mai mare escroc”

3 Cine este frumoasa procuroare de la flagrantul DNA în care a fost săltat baronul PSD Buzatu

4 „Mor de draci” / „Dumnezeirea mamii lor, cred că treʼ să mă duc să-i bat” / A apărut documentul care-l îngroapă definitiv pe baronul PSD Buzatu!

5 VIDEO „Acest bărbat dă clasă tuturor”