MFP a atras joi 700 de milioane de lei de la bănci, pe doi ani, la un randament de 1,59% pe an

MFP a atras joi 700 de milioane de lei de la bănci, pe doi ani, la un randament de 1,59% pe an

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 700 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni de stat pe doi ani, la un randament mediu de 1,59% pe an.

Valoarea nominală a emisiunii a fost de 700 de milioane de lei, însă băncile au suprasubscris oferta în valoare de 763,7 milioane de lei.

Vineri este programată o licitație suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 105 de milioane de lei la randamentul stabilit joi.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a planificat împrumuturi de 4,075 miliarde de lei de la băncile comerciale în martie 2017, din care 3,7 miliarde de lei prin șapte licitații de certificate de trezorerie și obligațiuni de stat și 375 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni.

Sumele vor fi destinate refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat.

Conform prospectelor de emisiune, MFP are în program, în martie, două licitații de certificate de trezorerie cu discont, una pe șase luni, în data de 16 martie, și una pe un an, pe 23 martie, în valoare de 600 de milioane de lei fiecare.

De asemenea, vor fi organizate cinci licitații de obligațiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 2,5 miliarde de lei, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea inițială a emisiunii de obligațiuni.

Tot în martie, MFP a programat o licitație de obligațiuni de stat denominate în euro prin care vrea să atragă 200 de milioane de euro de pe piața internă, pe patru ani.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dur articol! / Așa este, domnule președinte?

2 Așa o fi?

3 Andreea Esca are un „confident”?

4 Idilă-surpriză în sportul românesc

5 Fiul patronului Cris-Tim, arestat pentru trafic de droguri