„Mi-au zis să-mi ridic fusta la admitere”/Katia Pascariu face dezvăluiri incomode

„Mi-au zis să-mi ridic fusta la admitere”/Katia Pascariu face dezvăluiri incomode

Cunoscută pentru rolul din filmul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, în regia lui Radu Jude, premiat cu Ursul de Aur, la Berlin, actrița Katia Pascariu face dezvăluiri incendiare din culisele Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale (UNATC).

Într-un interviu Rise Project , actrița de 40 de ani vorbește despre perioada facultății, din perioada 2002-2006, spunând că „a fost un abuz emoțional și psihologic, picătură cu picătură, constant, timp de patru ani”.

Katia Pascariu, la premiile GOPO FOTO Adevărul

Timp de aproape trei ani l-a avut profesor de actorie pe regizorul Puiu Șerban. L-a cracterizat pe acesta drept ”genul care poate fi citit ca un tip de carismă – făcea multe glume. Dar nu stilul auto-ironic, în care faci oamenii să râdă de tine. Comicul lui era în a râde de ceilalți”.

Ea a vorbit despre lipsa unor limite între profesori și studenți, ceea ce a încurajat comportamente inadecvate. A dat exemplu un exercițiu prin care „fetele și numai fetele luau palme de la băieți” sau altul care încuraja dezbrăcatul, fără a se pune problema consimțământului, toate mascate sub umbrela actului pedagogic,

„Flirtul părea că e cheia meseriei noastre”

De altfel, actrița dezvăluie că i s-a spus să își ridice fusta la admitere. „Mi-au zis să-mi ridic fusta la admitere. Ei zic că e în numele descoperirii naturii tale artistice: spontaneitate, fler, carismă. Mi-am ridicat-o cât să se vadă picioarele”, a povestit actrița. De asemenea, Katia Pascariu a spus că se caută un anume tipar în această meserie, iar flirtul era la ordinea zilei.

Trebuie să fie feminitatea întruchipată, delicată, subțire, senzuală, să vorbească frumos sau în șoaptă, să zâmbească, să fie veselă, elegantă, îngrijită – dar să nu pară că a depus efort pentru asta -, blondă dacă se poate, cu bustul mare, machiată, pe tocuri, să se înroșească. Să flirteze tot timpul”, a spus Pascariu. Întrebată dacă se flirta mult, aceasta a răspuns sincer:

Flirtul părea că e cheia meseriei noastre. Am simțit foarte tare în facultate că, dacă nu cochetezi, nu ți se deschide nicio ușă, nu stă nimeni de vorbă cu tine”. Actrița a dezvăluit și faptul că de multe ori studenții erau agresați emoțional despre cum arată, cum se îmbracă, de ce nu se machiază, de ce mănâncă, de ce nu își strânge părul etc. Totul spune actrița era de fapt un bullying. „Este exact ceea ce numim un mediu toxic de lucru, în care abuzul de putere e vizibil. Atunci nu știam să-l numesc așa”, a precizat Katia Pascariu.

Katia Pascariu, pe lista celor mai buni actori conform NY Times: „Nimic nu poate scuza abuzul. Sub titulatura de artă, e permis aproape orice“

Katia Pascariu, aflată pe lista „The New York Times“ a celor mai buni actori din 2021, a vorbit și în 2022 pentru Adevărul despre abuzurile care au loc în industria de teatru şi film din România, punctând, totodată, faptul că arta este „un instrument al schimbării, o voce pentru cei mai puţin auziţi sau văzuţi“.

Nimic nu poate scuza abuzul, iar în domeniul nostru lucrurile devin şi mai sensibile, şi mai subtile. Sub titulatura de artă, ca scop unic şi nobil, folosindu-se de subiectivitatea şi largheţea domeniului nostru, e permis (sau era) aproape orice. Trebuie şi o reprofesionalizare a domeniului, a cadrelor didactice, o re-educare sau o educare pe palierele unde sunt carenţe, trebuie regândite atât raporturile interumane, cât şi sensul pedagogic al UNATC. Noi ajungem mai departe să avem o platformă de unde putem produce, iată, dezbateri şi discuţii în spaţiul public, schimbări în societatea civilă… Cine, cum şi ce suntem noi ca oameni, dincolo de talent, e important”, spunea actrița.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB