Micul dejun la români. Mâncăm haotic și nu foarte sănătos. Care sunt riscurile

Micul dejun la români. Mâncăm haotic și nu foarte sănătos. Care sunt riscurile

Micul dejun la români a devenit un obicei studiat îndeaproape de specialiștii în nutriție. Iar bănuiala acestora, că mâncăm haotic și nu foarte sănătos, a fost recent confirmată de un sondaj de opinie realizat de o publicație online românească, cu profil culinar și de nutriție.

Ouăle, printre alimentele preferate de români la micul dejun

Micul dejun la români a devenit un lux. Iar motivul pentru care oamenii sar peste masa de dimineață sunt legate în general de lipsa de timp sau de niște obiceiuri vechi la care nu mai pot renunța. Maimul, În timp ce multora pur și simplu nu le este foame, altora le este teamă să nu se îngrașe.

Astfel, potrivit ultimelor date, din aproape 3500 de participanți la sondaj doar 50,9% au afirmat că iau micul dejun zilnic, în timp ce 30,3% au declarat că nu mănâncă deloc dimineața. Ocazional iau micul dejun doar 12,39%.

Micul dejun la români. Topul celor mai consumate alimente

Românii, potrivit sondajului, consumă la micul dejun ouă. Ouă ochiuri, omlete, poșate sau fierte. Un lucru bun, căci ouăle conțin proteine de înaltă calitate, minerale, vitamine și nutrienți necesari organismului. Însă, pe locul doi în top apar…mezelurile. Mai exact micul dejun la români înseamnă inclusiv sandvișuri cu mezeluri. Ceea ce nu este deloc sănătos. Pe locul trei în meniul de dimineață al celor care iau micul dejun se situează cerealele cu lapte sau iaurt, fructele și legumele și produsele de patiserie. 21,64% dintre cei chestionați au spus că dimineața mănâncă astfel de produse nesănătoase.

Sondajul, realizat în perioada iunie - septembrie anul acesta confirmă, din păcate, un obicei cunoscut. Nu mai este nici un secret faptul că mulți dintre noi sărim practic peste cea mai importantă masă a zilei. Căci un mic dejun consistent și sănătos ne furnizează pe lângă vitamine, minerale și nutrienți și energia de care avem nevoie pe parcursul întregii zile.

Ce înseamnă pentru organism să sari peste micul dejun

Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Japonez de Științe Umane ale Serviciilor Sociale de Sănătate, să sari peste micul dejun este un obicei care îți poate crește de patru ori riscul de a dezvolta demență la bătrânețe.

Studiul, care a fost realizat pe o perioadă de șase ani, a urmărit îndeaproape o comunitate rurală de fermieri din Japonia. Este vorba despre 500 de adulți cu vârsta de 65 de ani. Specialiștii au examinat mai multe obiceiuri alimentare ale subiecților inclusiv faptul că săreau peste masa de dimineață, nu luau o gustare între mese, consumau în schimb multă sare. Impactul major asupra sănătății lor mintale era însă strâns legat de micul dejun pe care oamenii nu-l respectau.

Micul dejun, pe lângă faptul că trebuie consumat cu regularitate în fiecare dimineață, trebuie să fie și unul sănătos, bogat în nutrienți. Este o regulă de aur pentru sănătatea creierului. Micul dejun la români ar trebui să devină o prioritate, nu numai pentru a ne feri de eventuale boli sau afecțiuni viitoare. Este un obicei alimentar care ne face mai responsabili, mai organizați, un exemplu pentru cei din jurul nostru, mai ales pentru copiii care ajung să ne imite întocmai comportamentul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?