Micuța Slovacia donează iar Ucrainei elicoptere Mi-17 și mii de rachete Grad

Micuța Slovacia donează iar Ucrainei elicoptere Mi-17 și mii de rachete Grad

Slovacia a donat Ucrainei cinci elicoptere militare Mi-17 şi mii de rachete Grad, de concepţie sovietică, a anunţat joi ministrul Apărării de la Bratislava, Jaroslav Nad, citat de Reuters .

Elicoptere Mi-17Foto: Punit PARANJPE / AFP / Profimedia

„Mă bucur să confirm că mii de rachete slovace Grad de 122 mm şi cinci elicoptere din seria Mi au fost donate în siguranţă forţelor armate ucrainene”, a scris Nad, după o întâlnire a miniştrilor apărării din NATO şi din ţări aliate la Bruxelles.

Transportul include patru elicoptere Mi-17 şi un elicopter Mi-2, a spus el, adăugând că acestea au fost deja înlocuite în cadrul forţelor armate slovace de elicoptere UH-60M Black Hawk de producţie americană.

Stat membru al NATO şi vecin vestic al Ucrainei, Slovacia a sprijinit ferm apărarea Ucrainei în faţa invaziei ruse.

De altfel, premierul slovac Eduard Heger a declarat la sfârșitul lunii mai că „Slovacia este următoarea dacă Ucraina cade”.


Ucrainenii își vărsă propriul sânge pentru valorile noastre, pentru ca noi să nu fim nevoiți să o facem”, a subliniat el.

Ajutoarele militare acordate de Slovacia Ucrainei

Bratislava a donat anterior şi alte echipamente militare şi tipuri de muniţie, inclusiv sistemul de apărare antiaeriană S-300.

Armata rusă a afirmat în mod repetat că forțele sale au distrus acest sistem antiaerian, unicul deținut de Slovacia, informație respinsă de Bratislava.

Cel mai recent, eficiența acestui sistem antiaerian din care Ucraina deținea aproximativ 100 înainte de izbucnirea războiului, a fost demonstrată la începutul lunii mai când a fost folosit pentru a doborî o dronă „secretă” a rușilor.

Slovacia a convenit de asemenea să vândă Ucrainei opt noi mortiere autopropulsate Zuzana 2 pe care s-a oferit să le și repare dacă sunt avariate în timpul luptelor.

La începutul lunii mai Slovacia a anunțat că va repara și vehicule militare ale ucrainenilor avariate de forțele armate rusești.

„Compania de stat Konstrukta - Defence a încheiat un contract cu partea ucraineană pentru repararea și modernizarea echipamentelor militare ucrainene”, declara la momentul respectiv purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării de la Bratislava, Martina Koval Kakascikova, într-un comunicat remis presei.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…