Migranţi: Boris Johnson nu regretă scrisoarea adresată lui Macron, pe care acesta o consideră 'neserioasă'

Migranţi: Boris Johnson nu regretă scrisoarea adresată lui Macron, pe care acesta o consideră 'neserioasă'

Prim-ministrul britanic Boris Johnson nu regretă scrisoarea adresată preşedintelui francez Emmanuel Macron şi care a provocat furia Parisului în dosarul migranţilor, a declarat vineri purtătorul său de cuvânt, precizând că textul a fost scris 'într-un spirit de parteneriat şi de cooperare', notează AFP.

La întrebarea dacă Boris Johnson regretă scrisoarea în care le cerea francezilor, după naufragiul cu 27 de victime de miercuri, să-i preia pe migranţii care au traversat clandestin Canalul Mânecii , purtătorul de cuvânt a răspuns: 'Nu, aşa după cum prim-ministrul a spus-o el însuşi, el şi preşedintele Macron au recunoscut urgenţa situaţiei'.

Scrisoarea, postată pe Twitter, vizează 'aprofundarea cooperării existente' în materie de combatere a migraţiei ilegale, a adăugat purtătorul de cuvânt.

În urma publicării scrisorii, Parisul a decis să anuleze venirea ministrului britanic de interne Priti Patel la o reuniune prevăzută duminică cu alte state europene pe tema migranţilor.

Londra a adresat un apel Parisului să revină asupra acestei decizii.

'Vrem să colaborăm îndeaproape cu partenerii internaţionali, incluzând, desigur, Franţa, în ceea ce este o problemă comună, pentru a putea găsi soluţii comune', a subliniat purtătorul de cuvânt britanic.

'Este o provocare mondială căreia trebuie să-i răspundem colectiv, împreună cu francezii şi cu alţi parteneri europeni ai noştri', a adăugat el, remarcând că ar trebui 'făcut mai mult'.

Traversările Canalului Mânecii de către migranţi care vor să ajungă în Anglia constituie un subiect regulat de tensiuni între Paris şi Londra, autorităţile britanice considerând insuficiente eforturile părţii franceze de a-i împiedica să se îmbarce, în pofida acordării unor ajutoare financiare.

Climatul s-a tensionat şi mai mult după ce 27 de migranţi au murit miercuri într-un naufragiu.

Întrebat cu privire la scrisoare, Emmanuel Macron s-a declarat vineri 'surprins' de metodele 'neserioase' ale lui Boris Johnson. 'Nu comunicăm între lideri cu privire la aceste chestiuni prin tweeturi sau prin scrisori publice, nu suntem avertizori de integritate', a afirmat Macron într-o conferinţă de presă la Roma, cu prilejul semnării unui tratat cu Italia.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...