Migranți care doreau să ajungă în România sunt blocați într-un feribot ce navighează între Istanbul și Odesa

Migranți care doreau să ajungă în România sunt blocați într-un feribot ce navighează între Istanbul și Odesa

Un grup de 12 migranți, aparent nord-africani, ce au reușit să se strecoare la bordul unui feribot danez la Istanbul, sunt închiși de șapte săptămâni în cabine ale acestei ambarcațiuni ce face curse tur-retur către Odesa, atât Turcia cât și Ucraina refuzând să-i primească, relatează agenția Reuters

Potrivit unui purtător de cuvânt al poliției de frontieră ucrainene, ei intenționau să ajungă în România, dar nu și-au dat seama că respectivul feribot avea ca destinație Ucraina.

Migranții nu au acte, sunt violenți și au amenințat chiar că se vor sinucide aruncându-se peste bord, prin urmare echipajul feribotului de decis să-i izoleze în cabine încuiate.

Societatea daneză DFDS, care deține feribotul, a chemat poliția turcă și reprezentanți ai ONU să discute la bordul vasului cu cei 12 migranți, despre care se crede că 6 sunt marocani, 4 algerieni, naționalitatea celorlalți doi fiind și mai neclară.

Ministerul de Externe danez a inițiat negocieri pentru soluționarea acestui caz cu Turcia, Ucraina și cu Lituania, întrucât feribotul navighează sub pavilion lituanian.

În opinia responsabilului ucrainean care a declarat că migranții doreau să ajungă în România normal ar fi ca ei să fie debarcați în Turcia, întrucât conform acordurilor bilaterale dintre Kiev și Ankara astfel de persoane trebuie preluate de țara de unde au plecat.

Întrebat de acest caz, un oficial al Ministerului de Externe turc a declarat că de el se ocupă 'toate instituțiile abilitate'.

În opinia operatorului navei, cea mai bună soluție ar fi ca Turcia și Ucraina să se înțeleagă unde vor fi debarcați migranții, sau să clarifice naționalitatea lor și să-i repatrieze. 'Este complet absurd ca noi să ne ocupăm de acest lucru (...) Este o situație pe care trebuie să o gestioneze autoritățile de frontieră, nu o companie de transport', a declarat un reprezentant al companiei DFDS.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...