Migranți intrați în Canada pentru a depune legal cereri de azil au fost retrimiși în SUA (presă)

Migranți care au intrat pe la un post de frontieră în Canada pentru a depune aici cereri de azil au fost retrimiși înapoi în SUA, unde sunt ținuți în detenție înainte de a fi expulzați către țările lor de origine, a anunțat vineri un responsabil al unei instituții pentru primirea migranților, informează AFP.

'Ei sunt în total 16, dintre care 11 de origine haitiană, dar sunt și mexicani sau camerunezi' care au dorit să depună o cerere de azil la un post de frontieră canadian, înainte de a fi retrimiși pe teritoriul american, a explicat Nadege Jean-Mardy, directoarea Acțiunii pentru întrajutorare multifuncțională (ADEM) la postul Radio-Canada.

Spre deosebire de miile de migranți, în principal haitieni, care trec ilegal în Canada printr-un șantier forestier, acești migranți au dorit să ia calea legală după cum i-au încurajat autoritățile canadiene, a relatat ea, după ce s-a întâlnit cu ei în închisoarea americană din Plattsburgh, în nordul statului New York și la 40 de km de frontiera canadiană.

'Ei s-au prezentat la postul de frontieră în mod regulamentar, după ce l-au auzit pe premierul (canadian)' Justin Trudeau, a dat ea asigurări.

Cu un aflux important de solicitanți de azil în ultimele două luni în Quebec, Justin Trudeau i-a încurajat pe cei ce doresc să ceară statutul de refugiat să treacă prin 'procedurile obișnuite' ale imigrației, fără să traverseze frontiera în mod ilegal.

Însă, trecând pe la un post de frontieră, migranții intră sub incidența acordului canadiano-american privind țările terțe sigure, acord ce datează din 2004 și care stipulează că o persoană care cere azil trebuie să-și depună cererea în prima țară în care intră, fie că este vorba de Canada sau de SUA.

Pentru că nu și-au depus cererea pe teritoriul american, acești migranți sunt prin urmare considerați ilegali atunci când trec frontiera în sens invers. Astfel, ei vor fi apoi ținuți în detenție, până când vor fi expulzați spre țările de origine.

Opoziția îi cere guvernului Trudeau să denunțe acest acord privind țările terțe sigure, pentru a evita ca migranții să traverseze ilegal frontiera, uneori punându-și viața în pericol.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

2 Info / Gâdea, notificat de noua șefă a Parchetului European să achite daunele morale de 300.000 de lei

3 Ce au convenit Orban și Iohannis la ședința de azi. Favoriții momentului la ministerele Justiției, Internelor,…

4 Marfă pentru DNA! Ce-am anunțat sâmbăta trecută se întâmplă! Măcel în PSD Olt! Stănescu l-a ras pe Ciocan din …

5 Nou scandal în PSD! Păcăliții vor să dea în judecată partidul! Dăncilă a aprobat ca doar Plumb să primească ba…

recomandări

Te ia DNA: Mircea Dușa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Caracatița asta evadează ca-n filme dintr-un borcan