Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Migranți intrați în Canada pentru a depune legal cereri de azil au fost retrimiși în SUA (presă)

Migranți care au intrat pe la un post de frontieră în Canada pentru a depune aici cereri de azil au fost retrimiși înapoi în SUA, unde sunt ținuți în detenție înainte de a fi expulzați către țările lor de origine, a anunțat vineri un responsabil al unei instituții pentru primirea migranților, informează AFP.

'Ei sunt în total 16, dintre care 11 de origine haitiană, dar sunt și mexicani sau camerunezi' care au dorit să depună o cerere de azil la un post de frontieră canadian, înainte de a fi retrimiși pe teritoriul american, a explicat Nadege Jean-Mardy, directoarea Acțiunii pentru întrajutorare multifuncțională (ADEM) la postul Radio-Canada.

Spre deosebire de miile de migranți, în principal haitieni, care trec ilegal în Canada printr-un șantier forestier, acești migranți au dorit să ia calea legală după cum i-au încurajat autoritățile canadiene, a relatat ea, după ce s-a întâlnit cu ei în închisoarea americană din Plattsburgh, în nordul statului New York și la 40 de km de frontiera canadiană.

'Ei s-au prezentat la postul de frontieră în mod regulamentar, după ce l-au auzit pe premierul (canadian)' Justin Trudeau, a dat ea asigurări.

Cu un aflux important de solicitanți de azil în ultimele două luni în Quebec, Justin Trudeau i-a încurajat pe cei ce doresc să ceară statutul de refugiat să treacă prin 'procedurile obișnuite' ale imigrației, fără să traverseze frontiera în mod ilegal.

Însă, trecând pe la un post de frontieră, migranții intră sub incidența acordului canadiano-american privind țările terțe sigure, acord ce datează din 2004 și care stipulează că o persoană care cere azil trebuie să-și depună cererea în prima țară în care intră, fie că este vorba de Canada sau de SUA.

Pentru că nu și-au depus cererea pe teritoriul american, acești migranți sunt prin urmare considerați ilegali atunci când trec frontiera în sens invers. Astfel, ei vor fi apoi ținuți în detenție, până când vor fi expulzați spre țările de origine.

Opoziția îi cere guvernului Trudeau să denunțe acest acord privind țările terțe sigure, pentru a evita ca migranții să traverseze ilegal frontiera, uneori punându-și viața în pericol.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Sursele puterii PSD. Toți românii cu minte și suflet ar trebui să citească acest articol

2 VIDEO Înregistrări care vor arunca în aer PSD! RISE Project anunță dezvăluiri fără precedent!

3 VIDEO S-a detonat NUCLEARA! Cum s-a pus la cale LINȘAREA mediatică a șefei DNA!

4 BREAKING! Curtea Supremă, lovitură MORTALĂ pentru CCR? Pică toate deciziile care au UCIS Justiția?

5 ALERTĂ Codrin Ștefănescu anunță că PSD va modifica legile pentru ca magistrații care au „greșit” față de corup…

recomandări

Te ia DNA: Vasile Blaga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tort cu dulceață de căpșuni, lemongrass și cremă fină de branză