Migranţi: Parisul a decis înăsprirea condiţiilor de acordare a vizelor pentru Maroc, Algeria şi Tunisia

Migranţi: Parisul a decis înăsprirea condiţiilor de acordare a vizelor pentru Maroc, Algeria şi Tunisia

Parisul a decis înăsprirea condiţiilor de acordare a vizelor pentru Maroc, Algeria şi Tunisia, care "refuză" să elibereze permisele consulare necesare reprimirii imigranţilor respinşi de Franţa, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al guvernului francez Gabriel Attal, citat de AFP.

"Este o decizie drastică, inedită, dar care a devenit necesară pentru că aceste ţări nu acceptă să-şi primească înapoi cetăţenii pe care noi nu-i dorim şi nu-i putem păstra în Franţa", a explicat Attal pe postul de radio Europe 1.

Atitudinea acestor ţări "frânează eficacitatea repatrierii efective" după emiterea ordinelor de părăsire a teritoriului francez (OQTF), a deplâns responsabilul guvernamental.

"A avut loc un dialog, apoi au fost ameninţări; astăzi aceste ameninţări sunt puse în practică", a adăugat Attal.

El a amintit de vizitele efectuate în cele trei ţări în legătură cu această problemă de premierul Jean Castex şi de membri ai guvernului, inclusiv ministrul de interne, precum de întâlnirile cu ambasadori ai ţărilor respective, subliniind că "atunci când lucrurile nu se mişcă, trebuie să aplicăm regulile".

Întrebat dacă este vorba de o măsură temporară sau perenă, purtătorul de cuvânt a menţionat că ea a fost decisă "acum câteva săptămâni" şi "va fi pusă în executare" pentru a "determina ţările în cauză să-şi schimbe politica şi să accepte eliberarea permiselor consulare".

"Am dori ca reacţia să fie una de creştere a cooperării cu Franţa pentru a putea aplica regulile privind migraţia", a insistat Attal.

Ca reacţie la acest anunţ, preşedintele interimar al formaţiunii Adunarea naţională (RN, Rassemblement national - fostul Front naţional, extremă dreapta), Jordan Bardella, a comentat pe postul France Inter că preşedintele Emmanuel Macron nu a reuşit, aşa cum a promis în campania electorală din 2017, să ajungă la un nivel de "100% de executare a OQTF.

Candidata RN la prezidenţialele din primăvara viitoare, Marine Le Pen, urma să prezinte marţi după-amiaza un proiect de referendum cu privire la imigraţie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...