Migranţi: Premierul Ungariei, Viktor Orban, într-o vizită în Germania, la invitaţia Angelei Merkel

Migranţi: Premierul Ungariei, Viktor Orban, într-o vizită în Germania, la invitaţia Angelei Merkel

Premierul ungar Viktor Orban efectuează joi o vizită la Berlin într-un moment în care susţinătorii atitudinii ferme faţă de migranţi triumfă în Europa, iar cancelarul german Angela Merkel este constrânsă să li se alăture, comenteză AFP.

"Un eveniment incredibil se produce: Angela Merkel i-a cerut o întrevedere lui Viktor Orban şi nu invers", a comentat recent ziarul ungar Magyar Idok, apropiat puterii de la Budapesta.

"Vântul şi-a schimbat direcţia în Europa", adaugă el, vorbind despre "retragerea" cancelarului german.

Angela Merkel şi şeful guvernului ungar au reprezentat ani la rând polii opuşi în materie de azil în Europa: voinţa de primire generoasă pentru solicitanţii de azil care fugeau de războiul din Siria în 2015, pe de o parte, şi refuzul categoric al imigraţiei de cealaltă parte, în numele apărării valorilor creştine ale Europei.

De acum înainte însă ei par constrânşi să colaboreze. Cei doi lideri vor susţine o conferinţă de presă comună în jurul orei 11 GMT despre prima lor întâlnire după aproape trei ani.

Vremurile s-au schimbat. Cu puţin timp în urmă, Viktor Orban denunţa "imperialismul moral" al cancelarului german, înainte de a deveni unul dintre artizanii închiderii "rutei Balcanilor", pe atunci parcurs de cea mai mare parte a migranţilor pentru a ajunge din Grecia în ţările Europei de Vest.

Viktor Orban a reuşit, puţin câte puţin, să-şi impună agenda restului Uniunii Europene în problemele migraţiei, ajutat de sosirea la putere a extremei drepte în mai multe ţări, precum Austria şi Italia, ideile sale câştigând teren şi în Germania.

Summitul european de săptămâna trecută cu privire la migraţie a constituit o formă de consacrare pentru Viktor Orban, care a vorbit despre un "imens succes" al tezelor sale.

Europa a pus accentul pe întărirea controalelor la frontiere şi pe instrumentele de a-i ţine pe migranţi la distanţă, precum platformele de debarcare în Africa de Nord.

În acelaşi timp, Angela Merkel a trebuit să renunţe definitiv la proiectul cotelor de repartizare a solicitanţilor de azil în UE, în special în faţa opoziţiei ţărilor din Europa Centrală şi de Est.

Poziţia ungară asupra imigraţiei a devenit de la acest summit "poziţia UE", a clamat Orban în cursul săptămânii în cotidianul german Bild.

Şeful guvernului ungar soseşte la Berlin într-o perioadă în care Angela Merkel a trebuit să renunţe definitiv la politica sa de primire generoasă, iniţiată în 2015, sub presiunea aripei drepte a coaliţiei sale guvernamentale.

Cancelarul a acceptat ca migranţii deja înregistraţi în alte ţări din UE să fie de acum înainte plasaţi în centre de tranzit la frontiera germană, iar apoi expulzaţi spre statul prin care au intrat aceştia în UE. Ea are nevoie pentru aceasta să încheie acorduri bilaterale cu ţările respective, printre care şi Ungaria.

Merkel a trebuie să cedeze în faţa ministrului său de interne Horst Seehofer, preşedintele foarte conservatorului partid bavarez CSU, care ameninţa că în caz contrar se va retrage din funcţie, ceea ce ar fi antrenat destrămarea coaliţiei guvernamentale.

Liderul acestei rebeliuni, Horst Seehofer, cultivă de ani o apropiere de Viktor Orban, cu care s-a afişat de mai multe ori în Bavaria. În replică, Orban califică relaţia sa cu partidul ministrului "fraternitate de arme extraordinară".

Cotidianul Suddeutsche Zeitung se întreabă cu privire la schimbarea de direcţie a Angelei Merkel, care în urmă cu aproape trei ani acceptase să-şi facă selfie cu refugiaţi fugiţi din calea războiului civil din Siria şi care în prezent s-a raliat poziţiei "dure".

"Cancelarul refugiaţilor" a devenit cel al "fortăreţei" Europa, notează publicaţia.

Angela Merkel susţine că nu şi-ar fi schimbat poziţia: "Nu este adevărat când se spune că noi ridicăm podul" în faţa migranţilor, a reafirmat ea duminică, apreciind totuşi că este important să se "controleze" mai bine sosirile lor. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Beatrice Mahler, primul medic care recunoaște oficial adevărul: Sunt 20.000 de cazuri pe zi, de 4 ori ma…

2 VIDEO Scursura TV / Dana Budeanu mai avea puțin și-l masturba live pe Ciutacu, de „indignare”

3 VIDEO Cum începi tu, Orbane, să-ți arăți adevăratul caracter de șobolan... / Paula Herlo de la ProTV l-a dat în …

4 Corectă întrebare pune Liviu Avram după scandalul regizat de directorul PSD de la Foișor

5 Târfe și cocaină în Justiție? Există o listă cu procurori care se droghează?