Migranţi vietnamezi decedaţi: Un camionagiu irlandez a pledat vinovat în faţa unui tribunal din Londra

Migranţi vietnamezi decedaţi: Un camionagiu irlandez a pledat vinovat în faţa unui tribunal din Londra

Un camionagiu irlandez în vârstă de 40 de ani a pledat vinovat, vineri, în procesul privind cei 39 de cetăţeni vietnamezi găsiţi decedaţi, în octombrie 2019, într-un camion frigorific aflat în zona industrială a oraşului Grays, la est de Londra, transmite Reuters.

Ronan Hughes a compărut în faţa tribunalului londonez Old Bailey în procesul privind cazul care a şocat întreaga lume şi a atras atenţia opiniei publice asupra gravităţii şi amplorii traficului de migranţi.

La 23 octombrie 2019, cadavrele unui număr de 31 de bărbaţi şi opt femei au fost descoperite înghesuite într-un camion frigorific aflat în zona industrială a oraşului Grays, la est de Londra. Containerul provenea din portul belgian Zeebrugge. Trei dintre victime aveau sub 18 ani, printre care doi băieţi în vârstă de 15 ani.

Multe dintre victime erau originare din regiunile sărace Nghe An şi Ha Tinh, din centrul Vietnamului, unde oamenii trăiesc din pescuit, agricultură sau industrie, iar familiile fac datorii de mii de dolari pentru a reuşi să trimită un membru al lor în Regatul Unit. Unii dintre cei 39 de vietnamezi găsiţi morţi sosiseră cu câteva luni înainte în Europa şi găsiseră mici job-uri în Franţa, Germania sau România, înainte de a încerca să plece spre Regatul Unit.

De asemenea, şoferul camionului, nord-irlandezul Maurice Robinson, a pledat vinovat la acuzaţia de omucidere. Un al treilea bărbat, Eamonn Harrison (23 de ani), şi el nord-irlandez, a pledat nevinovat la aceleaşi acuzaţii.

Reţeaua de trafic de migranţi implicată în acest caz şi-a continuat activitatea şi după această dramă, inclusiv în perioada carantinei impuse de pandemia de COVID-19. Traficanţii s-au adaptat amenajând cabinele camioanelor pentru a-i ascunde pe migranţii care intenţionau să treacă dincolo de Canalul Mânecii. La fiecare drum urmau să fie transportaţi trei sau patru migranţi ascunşi în acest fel. Aceştia plăteau între 20.000 şi 25.000 de euro pentru a ajunge în Regatul Unit şi 35.000 de euro pentru întreaga călătorie din Vietnam, deseori lucrând ilegal în beneficiul traficanţilor.

Această tragedie, care a stârnit un val de reacţii la nivel internaţional, a scos la iveală pericolele la care se expun imigranţii ilegali, în special din partea traficanţilor fără scrupule ce profită de vulnerabilitatea lor. Vietnamezii doritori să emigreze ilegal ajung adesea să lucreze la ferme de canabis ilegale în Regatul Unit, reduşi la o stare de semisclavie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

2 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

3 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia