Migranții își diversifică căile și mijloacele pentru a ajunge în Europa (studiu)

Migranții își diversifică căile și mijloacele pentru a ajunge în Europa (studiu)

Sute de mii de migranți intră în Europa pe căi mai puțin cunoscute "secrete", tot mai utilizate, deoarece unele țări adoptă controale mai stricte la frontiere, relevă studiul unui cunoscut think-tank britanic Overseas Development Institute (ODI), citat vineri de DPA. 

Aproximativ 330.000 de migranți sunt așteptați să sosească în UE pe rutele mediteraneene bine-cunoscute în acest an, dar numărul cererilor de azil se estimează să ajungă la 890.000. Diferența de mai mult de 500.000 "arată că există mulți oameni despre ale căror călătorii în Europa știm puține lucruri", menționează ODI.

"Acești refugiați și migranți călătoresc în Europa printr-o varietate de căi și mijloace 'secrete': unii — pe cale terestră — ascunzându-se în vehicule; alții — cu avionul — cu documente false sau depășind termenul prevăzut de ședere", atrage atenția studiul.

Potrivit studiului, doar aproximativ o treime dintre acești migranți provin din Siria, cei mai mulți venind din țări cu venituri medii.

ODI și guvernele europene ar trebui să "treacă de la accentul pe controlul și descurajarea migrației la o abordare pragmatică și eficientă pentru a gestiona mai bine fluxurile de refugiați și migranți".

"Măsurile de descurajare și controalele la frontieră sunt costisitoare și de cele mai multe ori ineficiente", avertizează experții britanici. "Controalele la frontieră, în multe cazuri, reorientează pur și simplu refugiații și migranții pe rute 'ascunse' alternative", constată think-tank-ul citat.

Aproximativ 1,1 milioane de migranți au sosit în Europa pe mare și 1,7 milioane de persoane au solicitat azil anul trecut în țări europene, dar numărul lor a scăzut ca urmare a unui acord UE-Turcia și a altor acorduri bilaterale privind migranții.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată decăderea unei dive...

2 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…

3 Regele proștilor și-a băgat partidul în faliment! / Ponta pierde și salariul și Tesla X de 130.000 de euro de l…

4 AUDIO „Vin și te iau din pat și acolo la tine, de față cu mumă-ta și cu tac-tu, îți tai capu’!”

5 Interesant ce spune profesorul de la Yale / Rămâne de văzut dacă a fost prostie sau intenție