Mihai Capră: Alegerile din 2009 nu au fost fraudate

Mihai Capră: Alegerile din 2009 nu au fost fraudate

Alegerile prezidențiale din 2009 nu au fost fraudate, a declarat luni chestorul Mihai Capră, fost secretar de stat în Ministerul de Interne, care a recunoscut în fața comisiei de anchetă parlamentară că ar fi vrut să câștige Traian Băsescu, dar nu atât de mult încât "să-și joace libertatea la ruletă".

Întrebat dacă alegerile din 2009 au fost fraudate sau nu, Capră a spus că îi este greu să dea un răspuns tranșant, principala vulnerabilitate fiind, în opinia sa, votul multiplu.

El a subliniat că, în activitatea sa, Ministerul de Interne s-a achitat de sarcini și nu a influențat în niciun fel rezultatul alegerilor.

"Nicio legislație nu poate să dea o siguranță de sută la sută, dar eu nu cred că s-au fraudat alegerile. Este o părere pur personală. Pleacă de la o idee — nu vă ascund acum că la momentul respectiv eu îmi doream ca Traian Băsescu să câștige prezidențialele, dar nu-mi doream atât de mult încât să mă cred inamovibil pe funcție sau să-mi joc la ruletă libertatea. (...) Principala vulnerabilitate pe care noi am identificat-o era aceea a votului multiplu. I-am întrebat pe cei de la AEP dacă au posiblitatea să scaneze în timp real documentul de identitate al persoanelor care votează în special în secțiile speciale și în extensie în orice altă secție, ne-au spus că la momentul ăla nu. Înțeleg că acum problema este rezolvată. Mai sunt câteva chestiuni care țin și de decizie politică, așa că mă abțin să mă pronunț", a afirmat Capră, la audierea în comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009.

El a amintit că la data de 2 octombrie 2009 a fost numit în funcția de secretar de stat în MAI responsabil cu relația cu prefecturile.

"Conform statutului, eram vicepreședinte al comisiei naționale de organizare a alegerilor și evident, fiind în această funcție de relații cu prefecturile care aveau un rol important în organizarea alegerilor, sigur că îmi revenea sarcina de a coordona aceste activități. (...) Prima acțiune pe care am avut-o în vedere a fost aceea de a instrui structurile MAI cu responsabilități și nu numai MAI, ci și ale AEP, INS în organizarea și buna desfășurare a scrutinului electoral. (...) Am identificat ca principală vulnerabilitate a alegerilor posiblitatea votului multiplu, având în vedere existența secțiilor speciale în care se putea vota, în care puteau vota cetățenii care nu erau în localitatea de domiciliu în ziua respectivă", a detaliat Capră.

El a preluat atunci interimar președinția comisiei, în locul lui Vasile Blaga, care fusese suspendat de instanță din funcția de ministru de Interne.

În acest sens, a arătat chestorul, s-au luat câteva măsuri, una dintre acestea fiind folosirea de timbre autocolante pentru aplicarea pe documentul cu care cetățenii se prezentau în secțiile de votare. De asemenea, s-a luat decizia ca în secțiile speciale să fie montate camere de luat vederi pentru a înregistra timp de 14 ore procesul electoral, fără a altera secretul votului.

"La final, ele erau trecute pe suport magnetic, DVD-uri sau carduri, se sigilau și ajungeau la AEP pentru a constitui probe în cazul în care s-ar fi constatat că cineva ar fi votat multiplu. În ziua alegerilor, cadrele MAI erau implicate în a asigura siguranța transportului documentelor de la secțiile de votare către BEJ și de a acolo către BEC", a explicat Mihai Capră.

El a susținut că nu știe cine și cum a dispus schimbarea prefecților și nici din ce motive. "Nu am de unde să știu, când am venit în data de 2 deja era rezolvată problema asta. (...) În momentul în care am venit, această operațiune era încheiată", a răspuns Capră, unor întrebări adresate de parlamentarii Eugen Nicolicea și Steluța Cătăniciu.

Chestorul a menționat că nu cunoaște situația secțiilor de vot din străinătate.

El a precizat că, la finalul prezidențialelor, a participat la o analiză a celor două tururi ale alegerilor și a arătat, în context, că ar fi benefică depolitizarea funcțiilor prefecturale.

"Am făcut o analiză a scrutinelor electorale împreună cu colegii de la AEP, am evidențiat disfuncționalitățile pe care le-am avut în procesul electoral. Nu le știu pe toate, dar principala vulnerabilitate pe care noi am avut-o atunci a fost tocmai aceasta a numirii președinților birourilor electorale, pentru că a dat naștere la multe discuții. Din păcate, asta este prevederea legală și poate ar fi bine ca pe viitor să se gândească un alt mod de numire a acestor persoane. Atât timp cât lista este întocmită de prefecți, din 2006 se tot încearcă depolitizarea funcției prefecturale, nu s-a reușit și nici nu se va reuși într-un viitor apropiat poate ar trebuie revăzută chestiunea asta. Atât timp cât prefecții fac această numire totdeauna vor exista suspiciuni să numirile nu sunt corecte. Legea prevede că persoanele respective trebuie să nu facă parte din formațiuni politice. Dar, sigur, dacă cu trei zile înainte și-a dat demisia din partid, el devine apolitic. (...) Nu au fost probleme deosebite cu președinții secțiilor de votare", a spus Mihai Capră.

Întrebat dacă modul în care s-au desfășurat alegerile în secțiile speciale ar fi putea avantaja sau dezavantaja unul dintre candidați, Mihai Capră a răspuns: "Categoric, nu".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale