Mihai Chirica: Ordonanţa 12/2109 privind rectificarea bugetului de stat conţine o capcană, o "şopârlă mizerabilă"

Mihai Chirica: Ordonanţa 12/2109 privind rectificarea bugetului de stat conţine o capcană, o "şopârlă mizerabilă"

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că rectificarea bugetară este un atentat la stabilitatea autorităţilor locale, edilul precizând că ordonanţa 12/2019 conţine o capcană pe care o numeşte "şopârlă mizerabilă".

"Rectificarea bugetară, prin Ordonanţa de Guvern 12/2019, are o şopârlă mizerabilă, pentru că este un atentat direct la stabilitatea autorităţilor locale. Cred că aici ar trebui să se sesizeze şi cei care ştiu ce înseamnă atentatul ordinii statului de drept. Sumele pe care noi le-am primit prin OG 12 sunt de fapt returnarea unor 'împrumuturi' pe care autorităţile autorităţile locale au susţinut costurile cu asistenţa socială până când guvernul şi-a aprobat bugetul în Parlamentul României, Ei strecoară o 'şopârlă', în condiţiile în care autoritatea locală creează excedent. Adică, dacă îşi gospodăreşte bine resursele, orice sumă care este mai mică decât suma alocată prin această ordonanţă, în cazul nostru e vorba de 11,8 milioane de lei, va fi luată de bugetul de stat şi întregită la veniturile bugetului de stat. Noi rămânem cu bani doar dacă avem un excedent mai mare de această sumă. Dacă nu, asta e", a declarat primarul Mihai Chirica.

El susţine că într-o astfel de situaţie administraţiile locale riscă să intre în incapacitate de plată.

"Asta înseamnă că la 31 decembrie 2019 trezoreriile vor extrage din conturile autorităţilor locale orice sumă mai mică decât suma pe care ne-o dau ei acum. Pentru a avea bani de salarii, pentru plăţile din prima decadă a lunii ianuarie, pentru utilităţi, pentru şcoli, pentru facturi, asta rămâne doar în sarcina noastră. Adică ne iau banii şi ne lasă să ne împrumutăm, crescând astfel costurile pentru autorităţile locale şi presiunea pe bugetul local", a declarat primarul.

Şeful administraţiei locale ieşene a spus totodată că a găsit şi soluţia pentru a remedia această problemă.

"Văzând această ordonanţă, noi am şi luat primele măsuri, în sensul că încercăm să extragem excedentul din toate alocările pe care le-am propus şi aşa foarte târziu, în luna mai - ştiţi ce greu s-a aprobat bugetul pentru anul acesta - şi să prevenim risipirea banului public în defavoarea autorităţilor locale, pentru a putea fi el risipit cum se cuvine de autorităţile centrale", a mai declarat primarul Mihai Chirica. AGERPRES/(A, autor: Daniela Malache, editor: George Onea, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

2 O nouă ameninţare lansată de propaganda rusă: „Două rachete nucleare vor lovi imediat. Una la Washington, cealaltă la Londra” VIDEO

3 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

4 ULTIMA ORĂ Primul oficial ucrainean de top care admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident

5 VIDEO „Acesta este doar începutul” / Ucrainenii au „măcelărit” aerodromul din Crimeea de unde rușii efectuează lovituri aeriene asupra orașelor!