Mihai Fifor: Sistemul de rachete sol-aer Patriot va fi operațional în 2020

Mihai Fifor: Sistemul de rachete sol-aer Patriot va fi operațional în 2020

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a afirmat luni că sistemul de rachete sol-aer Patriot va fi operațional în 2020, anul acesta urmând să fie achiziționat primul din cele șapte.

"Am primit scrisoarea de acceptare din partea Guvernului SUA pentru achiziționarea a șapte sisteme de tip Patriot, configurația 3 plus. La acestea se adaugă echipamentele aferente, piese de schimb, echipamente de mentenanță, servicii de instruire, echipamente criptografice cu regim special, precum și pachetul de suport logistic inițial. Discutăm de acest proiect de lege în cadrul parteneriatului strategic între România și SUA. (...) Este un efort colectiv care plasează România într-un club select al apărării europene și mondiale prin această achiziție a sistemului Patriot. (...) Pentru Armata Română, acesta reprezintă doar un prim pas, anul acesta achiziționăm primul sistem din cele șapte. Sistemul urmează a fi operațional în 2020 și nu face altceva decât să deschidă programele mari de înzestrare pentru Armata Română. În perioada următoare vom veni și cu alte proiecte de lege privind achiziționarea altor echipamente, aprobate în CSAT și, desigur, cu un acord prealabil al Parlamentului României", a spus Mihai Fifor, în Comisia de apărare a Senatului.

La Comisie a fost prezent și șeful Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă. ''Este important de subliniat că permite (n.r. — sistemul) o planificare a strategiei de apărare aeriană pe termen lung datorită faptului că partea de hardware și software poate fi upgradată'', a explicat el.

De asemenea, Ciucă a adăugat că sistemul permite o planificare operațională integrată conform nevoilor Forțelor aeriene și terestre.

Comisia pentru apărare din Senat a dat luni, în unanimitate, raport favorabil proiectului de lege al Guvernului pentru înzestrarea Armatei, prin care se vor achiziționa șapte sisteme de rachete sol-aer Patriot .

Proiectul de lege al Guvernului pentru realizarea "Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol" aferentă programului de înzestrare esențial "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)" a fost înregistrat la Senat pe 9 noiembrie, cu solicitarea de a fi dezbătut în procedură de urgență.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani