Mii de israelieni au cerut demisia lui Netanyahu după ce poliţia a recomandat inculparea sa pentru corupţie

Mii de israelieni au cerut demisia lui Netanyahu după ce poliţia a recomandat inculparea sa pentru corupţie

Câteva mii de israelieni au cerut vineri la Tel Aviv demisia premierului Benjamin Netanyahu, în prima manifestaţie organizată după ce poliţia a recomandat inculparea sa pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere în două dosare, relatează AFP.

Protestatarii, mulţi dintre ei cupluri veniţi împreună cu copiii, s-au adunat în apropierea Teatrului Naţional, fluturând pancarte cu portretul lui Netanyahu cu mesajul 'Crime Minister' (ministru penal) în limba engleză.

'Bye Bye Bibi' (La revedere Bibi) se putea citi pe alte afişe în limba ebraică, folosind porecla premierului Netanyahu.

'Mincinos, mincinos' au scandat protestatarii când unul dintre vorbitori s-a referit la declaraţiile lui Netanyahu în care acesta îşi susţinea nevinovăţia.

Tel Aviv, capitala economică şi culturală a Israelului, a fost scena unor proteste săptămânale luni de zile în timpul cărora manifestanţii au cerut inculparea şi plecarea lui Netanyahu.

Manifestaţia de vineri este prima după ce poliţia israeliană a anunţat că a strâns dovezi pentru a cere inculparea lui Netanyahu pentru corupţie în două dosare.

'Nu există nicio limită pentru ruşinea pe care acest premier corupt a făcut-o să se răsfrângă asupra poporului', a spus unul dintre protestatari. 'Vom veni aici atâta timp cât va fi nevoie', a mai spus el.

Concluziile anchetelor poliţiei pun sub semnul întrebării menţinerea guvernului lui Netanyahu şi mai ales atitudinea partenerilor săi de coaliţie. Aceştia nu au semnalat până acum nicio intenţie de a se desolidariza.

Netanyahu, în vârstă de 68 de ani, este prim-ministru din 2009 şi dacă îşi va duce la bun sfârşit mandatul, care se încheie în noiembrie, va bate recordul de longevitate în fruntea cabinetului israelian deţinut de David Ben Gurion, fondatorul statului modern Israel. Fostul premier Ehud Olmert, care a demisionat în 2008 în urma unor acuzaţii de corupţie şi a făcut un an şi patru luni de închisoare, până în iulie anul trecut, a declarat presei că Netanyahu ar trebui "să îşi încheie mandatul rapid şi onorabil".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Singurul lucru pe care îl pot recomanda familiei Sterp este o invitație spre lectura cărții Niște țărani, scrisă de regretatul Dinu Săraru”

2 Se anunță furtuni severe în România. Județele care intră sub cod portocaliu

3 „Sunt pe moarte, am cancer. Vreau să-mi curăț conștiința și să spun tot adevărul despre Emanuela Orlandi"

4 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

5 Horoscop marți, 28 mai. Săgetătorii vor trăi o dezamăgire, în timp ce Scorpionii vor avea parte de o situație neașteptată