Mii de persoane au ieșit în stradă în orașe din țară împotriva proiectului de modificare a Legilor Justiției (grupaj II)

Mii de persoane au ieșit în stradă în orașe din țară împotriva proiectului de modificare a Legilor Justiției (grupaj II)

Mii de persoane au protestat, duminică seara, în mai multe orașe din țară față de proiectul de modificare a Legilor Justiției și a altor proiecte legislative, dar și față de politicienii din coaliția de guvernare.

* ALBA

Peste o sută de persoane au participat duminică seara, la Alba Iulia, la un protest anunțat pe rețelele de socializare, acestea scandând lozinci anti-PSD.

"Am ieșit azi în stradă ca să-i convingem pe cei care ne conduc că nu fac bine" și "noi suntem vigilenți și le atragem atenția că nu dormim" au fost mesajele pe care doi dintre protestatari au ținut să le transmită guvernanților.

Un alt manifestant a susținut că PSD nu respectă programul de guvernare, iar altul a opinat că guvernanții "nu se țin de cuvânt, de ceea ce au promis".

Manifestanții s-au adunat în fața sediului Instituției Prefectului Alba, de unde au plecat apoi în marș, pe Calea Moților, spre cartierul Cetate. Dotați cu steaguri tricolore și cu vuvuzele, protestatarii s-au oprit și în fața sediului PSD, unde au scandat "PSD, ciuma roșie", "DNA să vină să vă ia" și "Hoții, hoții".

Pe durata protestului, oamenii au mai scandat "Uniți, salvăm toată România" și "Justiție, nu corupție", transmițându-le celor care îi priveau de la balcoane mesajul "Nu stați la căldură/ Și pe voi vă fură".

Oamenii s-au risipit după ce au ajuns la monumentul dedicat Revoluției din 1989, nu înainte de a afirma că vor ieși în stradă și luni seara.

* ARAD

Aproximativ 200 de persoane au protestat duminică seară, pe platoul din fața Palatului administrativ al municipiului Arad, nemulțumite de Legile Justiției, precum și de neadoptarea legii pensiilor.

Ora începerii protestului, 18,00, a fost anunțată pe rețelele de socializare, însă nu s-a realizat o mobilizare a arădenilor pe măsura dorinței organizatorilor. Între participanți s-au aflat pensionari, profesori, funcționari, oameni de afaceri.

La protest au participat și membri ai USR Arad, printre care și deputatul Sergiu Vlad.

*ARGEȘ

Aproximativ 100 de persoane au participat, duminică seară, la un protest desfășurat în Piața Vasile Milea din centrul municipiului Pitești.

Acțiunea de protest, îndreptată împotriva proiectului de modificare a Legilor Justiției, a fost inițiată prin intermediul rețelelor de socializare. Oamenii strânși în fața sediului Instituției Prefectului Argeș au scandat lozinci împotriva Guvernului și a PSD.

Printre manifestanți s-au aflat și reprezentanți ai PNL. De altfel, conducerea organizației județene anunțase anterior, printr-un comunicat, că liberalii se vor solidariza cu cei care vor participa la proteste.

* BIHOR

Aproape 300 de orădeni s-au adunat duminică seara în Piața Unirii pentru a protesta împotriva proiectului de modificare a Legilor Justiției.

"Scopul ieșirii noastre în stradă este ca și cel din februarie, dar la pătrat de data aceasta. Pentru că ceea ce s-a întâmplat în iarnă, vestita Ordonanță 13, a revenit în Parlament, dar la puterea a doua. E chiar mai grav decât ce s-a întâmplat în iarnă, în Parlamentul României. Se dorește nu doar scăparea de pedeapsă a marilor politicieni sau a celor înfipți în funcții înalte în statul român, ci și desființarea unor infracțiuni din Codul penal care i-ar putea viza pe ei în primul rând. Oamenii aceștia au depășit orice limită. A fost foarte grav, repet, ce s-a întâmplat în februarie, când au încercat să dea peste noapte, ca hoții, ordonanță de urgență, care să-i scape de pușcărie sau de pedepse penale, dar acum este mult, mult mai grav", a declarat președintele Asociației Oradea Civică și organizator al protestului, Sebastian Duma.

Manifestanții au sunat din vuvuzele, au afișat bannere, steaguri, pancarte cu mesaje și au scandat "Vrem justiție, nu corupție!", "Suntem români/Și ne vom apăra/Pământul, țara și justiția!", "PSD, ciuma roșie!", "Sunteți un partid de hoți, de corupți și mafioți!".

Protestul a fost autorizat până la ora 21,00. Liderii participanților au afirmat că vor ieși în stradă în fiecare seară, dacă va fi nevoie, împreună cu toată populația din alte orașe ale țării.

* GALAȚI

Aproximativ 500 de persoane au protestat, duminică seara, în fața sediului Prefecturii Galați față de proiectele de modificare a Legilor Justiției, după care au pornit în marș pe străzile centrale ale orașului.

Protestatarii au adus două bannere pe care se putea citi "Susținem DNA" și "Pe noi ne manipulează conștiința". Manifestanții au fluturat drapele tricolore și ale Uniunii Europene și au scandat lozinci: "PSD a dat liber la furat", "Jos labele de pe justiție", "Guvern de secretare și nulități penale", "PSD ciuma roșie", "Liviu Dragnea și ai lui, pușcăriașii neamului" sau '"Kovesi, nu uita Galațiu-i de partea ta.

Un tânăr care a adus o sperietoare de care a legat o coală de hârtie pe care era scris "Buhuhu PSD" a spus că venit la protest pentru ca PSD să nu modifice legile justiției din proprie inițiativă.

"Dorim ca PSD să nu modifice Legile justiției decât cu avizul CSM și al instituțiilor din justiție și nu din proprie inițiativă, fără o consultare largă (...). Nu avem nimic cu PSD că au câștigat alegerile, bravo lor, dar ei nu aveau în programul de guvernare nicio măsură legată de justiție pentru că altfel s-ar fi votat în România. Sperietoarea am adus-o pentru ca a fost Halloween-ul", a spus tânărul.

La un moment dat, pe timpul marșului, unul dintre manifestanți s-a depărtat de grup și a intrat pe carosabil, existând pericolul să fie lovit de un troileibuz. A fost nevoie de intervenția a doi jandarmi pentru ca bărbatul să fie calmat și să reintre în dispozitivul de marș.

Protestul nu a fost unul autorizat, iar manifestanții au fost supravegheați de la distanță de echipaje ale Poliției și ale Jandarmeriei.

* MARAMUREȘ

Peste 300 de persoane au manifestat, duminică seara, în Piața Revoluției din municipiul Baia Mare și pe principalele bulevarde, nemulțumite de modul cum actuala putere își subordonează justiția și pregătește legi care să vină în sprijinul politicienilor cercetați de justiție.

"E inadmisibil ce fac acești oameni care au ajuns acolo în urma unui vot, însă, ei uită că nu reprezintă întreaga Românie, doar o parte din România, și acum reiau în forță asaltul asupra justiției doar pentru a se apăra. Cine mai poate să aibă încredere în asemenea oameni? Ce să creadă cetățeanul de rând, omul care a ajuns să fie spectator la aceste tentative clare de a captura justiția?" a spus Ioan Pop, proprietar al unei afaceri în domeniul industriei textile din Baia Mare, însoțit la protest de soție și cei doi copii.

La protest au participat și reprezentanții USR Maramureș, cei ai PNL și cei ai PER.

Protestarii strânși în Piața Revoluției au pornit apoi în marș pe principalele bulevarde a orașului, urmând să se oprească pentru scurte momente în fața Primăriei și a Prefecturii Maramureș.

Conform unei reprezentat al Inspectoratului Județean de Jandarmi Maramureș, protestul a decurs fără incidente.

* MUREȘ

Aproximativ 300 de persoane au participat, duminică seara, la un protest în fața Instituției Prefectului — Județul Mureș, împotriva depunerii în Parlament a proiectului de modificare a Legilor Justiției.

"Proiectul de modificare a Legilor justiției a ajuns deja în Parlament și urmează să fie supus dezbaterii și votului în plen. Inspecția Judiciară va deveni o unealtă politică în mâna ministrului Justiției. Numirea procurorilor-șef de către ministru, fără control din partea președintelui înseamnă că DNA se va întoarce la PNA, iar Parchetul devine subordonat intereselor politice. Dacă acest pachet de legi va fi adoptat de Parlament ar însemna un dezastru pentru România și cetățenii ei. Ne putem lua adio de la o justiție independentă", au susținut organizatorii manifestației de la Târgu Mureș.

Ei au afirmat că magistrați, președintele, Comisia Europeană s-au poziționat împotriva acestor legi.

"Este momentul ca fiecare dintre noi să acționeze și să nu legitimeze încercarea corupților de a controla Justiția. Senatorii juriști au dat un raport negativ unui proiect de lege care-i împiedică pe cei condamnați penal să ocupe funcția de președinte al țării. Urmează votul în Senat. Asta înseamnă că un borfaș, condamnat penal, poate decide soarta românilor și îi va reprezenta pe aceștia", au mai spus aceștia.

Protestatarii au scandat lozinci antiguvernamentale și împotriva liderului PSD, Liviu Dragnea, arătând că aceeași formațiune politică a reactivat Ordonanța 13, "dar vopsită pe la încheieturi și numită lege".

Protestul de la Târgu Mureș a durat mai bine de două ore.

* PLOIEȘTI

Peste 300 de persoane au protestat în municipiul Ploiești împotriva modificării legilor justiției. Manifestanții au scandat în fața sediilor județene PSD și ALDE și au mărșăluit prin oraș strigând "Ieșiți din casă, dacă vă pasă".

Participanții s-au întâlnit în centrul orașului, în zona Palatului Administrativ, de unde au plecat spre sediile PSD și ALDE din apropiere, unde au scandat "PSD, ciuma roșie!", "Hoții, hoții!", "Nu vrem să fim o nație de hoți", plecând apoi în marș pe o distanță de câțiva kilometri până în zona de nord a orașului și înapoi.

Pe drum ei au strigat "Uniți salvăm toată România", "Zi de zi aici vom fi", "Ieșiți din casă, dacă vă pasă", "Colectiv, Colectiv" și au făcut zgomot cu fluiere și vuvuzele.

Unii protestatari au afișat steaguri, bannere și pancarte cu mesaje precum: "România e în doliu. Ne moare viitorul", "Fighting for democracy" sau "Protestez, #rezist".

Coloana de manifestanți a fost însoțită de polițiști și de jandarmi, protestul încheindu-se fără incidente.

Proteste la care au participat zeci de persoane au avut loc și în orașe precum Tulcea, Bistrița, Zalău.

AGERPRES / (A,AS — autori: Marinela Brumar, George Onea, Eugenia Pașca, Dan Paic, Leontin Cupar, Dorina Matiș, Anamaria Toma, editor: Irina Poenaru, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 „Bărbat de căcat ce ești / Jigodie ordinară, mort după putere și bani”

2 Mare dreptate are omul ăsta, în tot ce spune...

3 Surprinzătoarea schimbare de orientare și ton a NATO față de războiul din Ucraina

4 VIDEO Foarte interesanta ieșire la rampă a șefului spionajului militar ucrainean

5 De citit...