Mii de persoane au protestat în orașele mari ale țării împotriva coaliției de guvernare (grupaj)

Mii de persoane au protestat în orașele mari ale țării împotriva coaliției de guvernare (grupaj)

Mii persoane din mai multe orașe ale țării au protestat, duminică seara, împotriva modificărilor legilor justiției și a coaliției de guvernare, cel mai mare număr de demonstranți fiind înregistrat în Timișoara, Cluj și Sibiu.

Aproximativ 1.000 de persoane au protestat, duminică, începând cu ora 18,00, la Cluj-Napoca, cerând retragerea legilor privind justiția și alegeri anticipate.

Protestatarii au scandat "Jos PSD", "Afară cu PSD din țară", "Justiție nu corupție", "PSD ciuma roșie".

Ei au purtat pancarte și bannere cu mesaje precum "Cluj — toți în stradă pentru justiție", "Anticipate", "Dragnea și ai lui, trădătorii neamului" și au bătut cu linguri în oale aduse de acasă, "ca să se audă până la București".

Unul dintre manifestanți a citit dintr-un discurs al regelui Mihai rostit la Radio Europa Liberă.

La miting au fost prezenți și parlamentarii USR Mihai Goțiu și Emanuel Ungureanu.

După ora 19,00, protestatarii au pornit în marș spre cartierul Mănăștur, cel mai mare al orașului, blocând circulația rutieră pe traseu.

* BISTRIȚA-NĂSĂUD

Aproximativ 70 de persoane au protestat, duminică seara, în fața Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, față de intențiile de modificare a legilor justiției, protestul fiind unul autorizat.

Manifestanții, unii dintre ei purtând steaguri tricolore, au scandat: "Ei cu hoții, noi cu toții", "Mai am un singur dor, Dragnea scriitor", "Hoții" și "PSD, ciuma roșie".

De asemenea, s-a intonat Imnul de Stat, iar de la o portavoce, doi dintre manifestanți și-au făcut publice nemulțumirile legate de actuala guvernare și de modificările propuse la legile justiției.

Protestul s-a încheiat în jurul orei 20,00, intenția organizatorilor, exprimată pe paginile de socializare, fiind ca astfel de manifestări să aibă loc în fiecare zi, începând cu ora 18,00, până în data de 31 decembrie.

* BRAȘOV

Un număr de 350 de persoane, potrivit forțelor de ordine, au protestat duminică, pentru a șasea săptămână consecutiv în fața Prefecturii din Brașov și în Piața Sfatului, împotriva proiectelor de modificare a legilor justiției.

Începând cu ora 18,00, manifestanții s-au adunat în fața Prefecturii din Brașov, locul de întâlnire pentru protestele organizate până acum. Manifestanții au scandat lozinci împotriva Guvernului și a Coaliției PSD-ALDE, au fluturat steaguri tricolore, au fluierat din vuvuzele și au scandat "'Vrem Justiție, nu corupție'', ''Anticipate'', ''De sărbători, fără infractori'', ''Nu vrem să fim o nație de hoți'', ''PSD-ciuma roșie'', ''Nu mai vrem să fim conduși de persoane care au fost condamnate'', ''Vrem justiție independentă''.

Demonstranții au spus că sunt nemulțumiți de graba cu care se votează legile justiției, de faptul că nu există dezbateri în Parlament, cerând ca justiția să fie independentă, fără implicare politică de niciun fel.

După o oră și jumătate, protestatarii au plecat în marș spre Piața Sfatului, pe strada Republicii. Aici au continuat să scandeze lozinci împotriva Guvernului și a coaliției aflată la guvernare. Au desfășurat un steag tricolor lung de 12 metri și lat de opt metri, cu care vin la fiecare protest și care a fost confecționat în timpul manifestațiilor din primăvara acestui an, din donații de la participanții la acțiunile de protest.

Zăpada căzută în cursul nopții și al dimineții, dar și frigul pătrunzător au făcut ca numărul protestatarilor să fie mai mic decât cel de duminica trecută, când în stradă s-au aflat peste 500 de persoane.

Acțiunea de protest s-a încheiat în jurul orei 20,30, fără incidente.

* BRĂILA

Peste o sută de persoane au protestat, duminică seară, în municipiul Brăila, împotriva proiectelor de modificare a legilor justiției.

Protestatarii s-au adunat în fața Palatului de Justiție și au plecat în marș pe Calea Călărașilor, principala arteră a municipiului, purtând lozinci pe care era scris — "Ne rugăm la Catedrală/Liviu Dragnea să dispară", "Doamne, Dumnezeule, scăpa-ne de PSD", "PSD — ALDE ciuma roșie".

Brăilenii s-au întâlnit în urma unei eveniment creat pe o rețeaua de socializare cu titlul "Penalii-n închisoare/NU la Guvernare", care era descris astfel: "Moartea Regelui a fost invocată pentru anularea protestelor PSD organizate din Statul Paralel. Dar, pentru a fi 'în graficul lui Daddy', Parlamentul legiferează noaptea. S-a declarat stare de asediu și noi nu știm? Parlament penal, marș la Tribunal!".

* CONSTANȚA

Peste 200 de persoane care s-au mobilizat prin intermediul unui site de socializare au participat, duminică seară, începând cu ora 18,30, la un miting pe platoul din fața Prefecturii Constanța sub sloganul "Ei cu hoții, noi cu toții!", manifestația spontană încheindu-se cu un marș de protest pe principalele bulevarde ale orașului, până la sediul PSD, față de modificările propuse la legile justiției de către coaliția de guvernare.

Acțiunile protestatare s-au încheiat fără tulburarea liniștii și ordinii publice

* DOLJ

Circa 200 de persoane au protestat duminică seara, la Craiova, împotriva proiectelor de modificare a legilor justiției printr-un miting și un marș care au avut loc în centrul orașului timp de aproape trei ore.

La mitingul din Piața "Mihai Viteazu", care a durat circa o oră și jumătate, au participat câteva zeci de persoane care au ascultat piesa "România, trezește-te" și "Imnul golanilor" și au scandat "Demisia!", "Nu vrem să fim conduși de hoți!", "Parlament penal, marș la tribunal", "Ieșiți din casă, dacă vă pasă!", "Justiție, nu corupție", "PCR, FSN, PDSR, PSD!", "Uniți, salvăm toată România!", "România, trezește-te!", "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!", "Unitate!", "PSD, du-te în URSS!".

În momentul în care au plecat din Piața "Mihai Viteazul", oamenii și-au exprimat nemulțumirea față de decizia jandarmilor de a le interzice să meargă în marș pe partea carosabilă a străzii.

"Azi, când PSD-ul a fost în stradă la Craiova, ați închis circulația, iar pe noi nu ne lăsați decât pe trotuar", au spus demonstranții care au scandat în semn de protest "Jandarmeria apără hoția!", "Rușine să vă fie!" și "Veniți cu noi!".

Oamenii au plecat în marș pe strada A. I. Cuza până la intersecția cu Calea București, arteră pe care s-au întors până în punctul din care au plecat, pe parcursul marșului numărul participanților ajungând la circa 200.

Pe timpul protestului, participanții au fluturat steaguri tricolore și au purtat pancarte pe care era scris "Toți pentru justiție!".

* GALAȚI

Peste 100 de persoane au protestat, duminică seara, pe platoul din fața sediului Prefecturii Galați, nemulțumiți de activitatea Guvernului, dar și de modificările la legile justiției,

Manifestanții au scandat "Pușcărie hoților, pușcărie lor", "Anticipate", "Demisia", "Vrem justiție nu corupție", "Kovesi, nu uita, Galațiu-i de partea ta".

Protestatarii au suflat în fluiere, au fluturat steaguri tricolore, dar și un steag de mari dimensiuni al Uniunii Europene, care ar fi fost folosit la mai multe manifestații în diferite zone ale Europei.

Ei au afișat pancarte pe care era scris "Alegerile anticipate, singura șansă de a salva România", "#Vă vedem", "Toți pentru justiție".

* IAȘI

Câteva sute de persoane au protestat duminică seara în Piața Unirii din Iași, nemulțumiți fiind de intenția Guvernului de a modifica legile justiției.

Protestatarilor care au venit în fața statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza li s-a alăturat și filosoful Mihail Șora.

"Am venit pentru că sunt solidar cu mulțimea ce manifestă împotriva a ce nu merge bine în țara asta. Nu am darul profeției și nu știu când, dar, până la urmă, lucrurile tot vor intra pe făgașul cel bun. Trebuie neapărat. Mă deranjează mult că cei care sunt în fruntea țării nu au în vedere interesele țării. E un lucru care ne deranjează foarte mult", a declarat Șora.

La protest a venit și deputatul USR Cosette Chichirău. Aceasta i-a cerut șefului statului să iasă și să își exprime public poziția față de deciziile coaliției de la guvernare. Totodată, Chichirău a cerut ieșenilor să iasă în stradă "pentru că acest atac este fără precedent".

"S-a scos independența procurorilor, s-au șters incompatibilitățile parlamentarilor care erau prin hotărâre judecătorească definitivă. Este un asalt la justiție nemaiîntâlnit până acum, cel puțin în ultimii 20 de ani. Toată lumea ar trebui să fie în stradă pentru a face și ei opoziție. Mă aștept ca și președintele României să spună și el ceva. Noi toți ne-am mobilizat în 2014 la alegerile prezidențiale și vrem să-l auzim pe președintele nostru că apără justiția, că apără statul de drept. E datoria lui. De asta este președinte", a declarat Cosette Chichirău.

Având pancarte în mâini, manifestanții au fost adunați în jurul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Iași și au scandat "Nu vă fie frică, Iașul se ridică", "Păcat, păcat de sângele vărsat", "Ultima soluție, încă o Revoluție".

După jumătate de oră, protestatarii au plecat în marș pe străzile din centrul orașului, numărul lor fiind de peste 500.

Pe traseu, manifestanții au scandat "PSD, ciuma roșie", "Nu îi mai votați pe hoți, ascultați-i pe nepoți", "Jos, jos, jos, Guvernul ticălos". Atunci când au ajuns în fața sediului PSD, protestatarii au scandat "Rușine, rușine să vă fie", "Hoții, hoții, hoții", "Nu la guvernare, hoții la închisoare", "PSD, ciuma roșie", "Noaptea hoți, ziua mafioți", "Dragnea la închisoare, nu la guvernare", "Noi suntem poporul, jos cu infractorul", "DNA să vină să vă ia", "Nu vrem să fim o nație de hoți".

Protestatarii au mărșăluit pe străzile din centrul orașului, doar jumătate dintre ei revenind în Piața Unirii.

* MARAMUREȘ

Peste 200 de persoane au protestat în municipiul Baia Mare împotriva proiectelor de modificare a legilor justiției.

Protestarii s-au mobilizat pe o rețea de socializare și au fixat ca loc de întâlnire Piața Revoluției din centrul municipiului. După discuții aprinse despre evoluția situației politice și a intenției celor din coaliția majoritară de a modifica legile justiției, demonstranții au pornit în marș prin zona centrală orașului, trecând pe lângă sediul filialei județene a PSD Maramureș.

Pe toată durata marșului, timp de două ore și jumătate, oamenii au trecut și prin unele cartiere periferice ale municipiului Baia Mare, aceștia strigând lozinci împotriva PSD și a Guvernului.

"Vom ieși în stradă atât cât va fi nevoie. Parlamentarii PSD, ALDE și UDMR votează legi împotriva funcționării statului român, legi împotriva propriilor cetățeni și a celor care i-au votat, numai să fie ei avantajați", a spus Ioan Popovici, unul dintre protestatari.

Un reprezentant al Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Maramureș, prezent la marș, a precizat că protestul a decurs fără incidente.

* MUREȘ

Peste 80 de persoane au luat parte, duminică seara, la protestul împotriva modificării legilor justiției de la Târgu Mureș, desfășurat sub genericul "Ei cu hoții, noi cu toții!".

Participanții, grupați în jurul platformei Mureșul Civic, susțin că au ieșit în stradă întrucât Parlamentul, prin PSD, ALDE și UDMR, "a început readucerea justiției sub control politic prin adoptarea modificărilor la Legea 303" și decapitarea Legii Agenției Naționale de Integritate (ANI).

Aceștia au spus că, dacă proiectul de modificare a statutului magistraților va deveni lege, independența procurorilor va fi eliminată, magistrații vor putea fi anchetați de comisii parlamentare, judecătorilor și procurorilor li se va îngrădi dreptul la libera exprimare, iar magistrații trimiși în judecată vor putea profesa în continuare.

În privința proiectului de modificare a Legii ANI, protestatarii susțin că, în noua formă, parlamentarii care au folosit bani publici să-și plătească rudele vor scăpa de rigorile legii și vor scăpa de interdicțiile confirmate de instanțe.

În timpul protestului de la Târgu Mureș, manifestanții au mărșăluit prin centrul orașului și au scandat: "PSD, ciuma roșie!", "Dragnea, nu uita/DNA vine să te ia!", "Jos mâinile de pe justiție!".

* SATU-MARE

Aproximativ 40 de persoane au protestat, duminică seara, în centrul municipiului Satu Mare împotriva modului de schimbare a legilor justiției.

Protestatarii s-au deplasat de la Palatul de Justiție spre sediile ALDE și PSD, au scandat lozinci antiguvernamentale, împotriva președintelui PSD Liviu Dragnea și a președintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Printre demonstranți s-au aflat și persoane din conducerea PNL Satu Mare.

Manifestanții au scandat "Nu vă fie frică, Ardealul se ridică", "Dragnea nu uita, așteptăm și cartea ta", "ALDE și PSD, aceeași mizerie", "Vrem anticipate". Ei au afișat mai multe pancarte cu inscripția "Toți pentru justiție".

* SIBIU

Aproape 2.000 de sibieni au participat la protestul care a avut loc duminică seara, în centrul orașului și pe două din principalele bulevarde.

Oamenii au scandat împotriva PSD-ALDE și a Guvernului.

Acesta a fost un protest autorizat.

* TIMIȘ

Peste o mie de persoane au protestat duminică seara, potrivit organizatorilor, în Piața Victoriei din Timișoara, împotriva Guvernului PSD și a corupției, cerând pedepsirea ''hoților''.

''Liviu Dragnea nu uita, de Crăciun e ziua ta'', ''Crăciun fără hoți'', ''Mai am un singur dor, Liviu Dragnea scriitor'', ''Legi pentru toți, nu pentru hoți'', ''Rezistăm, nu cedăm'', ''Ați reușit, ne-ați unit'', ''Păcat, păcat de sângele vărsat'', ''Să vă fie frică, țara se ridică'', ''Rezistă București'' au fost câteva dintre lozincile care s-au auzit în centrul Timișoarei.

Participanții la miting au făcut și un tur al Pieței Victoriei, întrucât în locația anunțată era în desfășurare un concert de Crăciun organizat de Primăria Timișoara.

Pentru prima dată, și de la ferestrele clădirilor din centrul orașului, oamenii s-au alăturat protestatarilor, fluturând drapele și scandând lozincile protestatarilor din stradă.

Înarmați cu portavoce, vuvuzele, steaguri, cei prezenți nu au mai ținut discursuri, ca în alte seri, ci au fost mult mai energici în scandarea de lozinci.

A urmat marșul spre Palatul Justiției, unde s-au reluat aceleași lozinci și protestatarii au revenit în Piața Victoriei. AGERPRES / (A,AS — autori: Marius Avram, Otilia Halunga, Tina Țucui, Jana Pintili, Ecaterina Ignat, Dan Mihăescu, Maria Mitrică, Dan Paic, Daniela Malache, Leontin Cupar, Dorina Matiș, Gil Pietrar, Isabela Paulescu, editor: Irina Poenaru, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...