Mii de persoane la un marş pentru apărarea pădurilor, în centrul Bucureştiului

Mii de persoane la un marş pentru apărarea pădurilor, în centrul Bucureştiului

Peste 2.000 de persoane s-au adunat duminică seara în centrul Bucureştiului, în zona Pieţei Universităţii, pentru a participa la un marş pentru apărarea pădurilor şi împotriva violenţelor împotriva pădurarilor, organizat de organizaţiile de mediu Declic, Agent Green şi Green Peace.

Marşul este programat în intervalul 18,00-22,00, pentru traseul Piaţa Universităţii - Piaţa Mihail Kogălniceanu - Ministerul Apelor şi Pădurilor, o coloană de circa 1.000-1.500 de persoane plecând în jurul orei 19,30 de la Piaţa Universităţii. Pe traseu acestora li s-au mai alăturat şi alţi participanţi, printre aceştia fiind şi pădurari şi silvicultori.

Persoanele care participă la această acţiune, atât tineri, dar şi persoane mai în vârstă, au adus pancarte cu mesaje cum ar fi 'Toţi pentru Păduri', 'Stop mafiei lemnului', 'Pădurile salvează clima', 'Codrule, codruţule, unde pleci, drăguţule?'.

"Pădurile României nu mai au timp! Ultimele date din Inventarul Forestier Naţional arată că tăierile ilegale se întâmplă într-un ritm fără precedent. În urma lor rămân versanţi dezgoliţi, alunecări de teren, avalanşe, inundaţii dezastruoase, zone deşertificate, pădurari ucişi în stil mafiot, comunităţi divizate şi expuse fenomenelor climatice extreme. Cerem modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicaţiei pentru cetăţeni Inspectorul Pădurii şi protecţia strictă a pădurilor primare şi seculare din România!", afirmă organizatorii marşului pe pagina de Facebook dedicată evenimentului.

Organizaţiile de protecţia mediului mai solicită autorităţilor măsuri cum ar fi monitorizarea prin satelit a pădurilor, registru electronic în depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului, camere de supraveghere în puncte cheie din reţeaua rutieră, la gatere şi la depozite.

Acţiuni similare cu participare de nivelul a sute persoane au mai fost organizate duminică şi în alte oraşe din ţară cum ar fi Cluj-Napoca, Braşov, Bistriţa, Iaşi. AGERPRES / (AS - editor: Marius Frăţilă, editor online: Alexandru Cojocaru)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Se sparge buboiul? / Oficial de top de la Kremlin: Armata rusă din Ucraina se poate afla într-o „situație dramatică până la sfârșitul verii”

2 Documente oficiale arată că mașinăria de război a Rusiei e gripată: Soldați luați cu arcanul, instrumentiști în forțele de elită, militari păcăliți

3 ULTIMA ORĂ Partizanii ucraineni au aruncat în aer sediul partidului „Rusia Unită” din Melitopol, aflat sub ocupație

4 Americanii au umblat la „cutia cu maimuțe” și le-au trimis ceva special ucrainenilor

5 VIDEO Imagini horror pe Litoral! / Toată plaja din Costinești s-a adunat să vadă un cadavru scos din mare. Mulțimea a fost îndepărtată doar cu jandarmii…