Mii de sârbi i-au adus un ultim omagiu patriarhului Irineu, decedat în urma infectării cu noul coronavirus

Mii de sârbi i-au adus un ultim omagiu patriarhului Irineu, decedat în urma infectării cu noul coronavirus

Mii de sârbi i-au adus duminică un ultim omagiu la Belgrad lui Irineu, patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, care a murit de COVID-19 într-un moment în care Serbia se confruntă cu o creştere a numărului de contaminări, informează AFP.

Această ţară balcanică de şapte milioane de locuitori, majoritar ortodoxă, unde Biserica se bucură de o influenţă considerabilă, a decretat trei zile de doliu naţional după ce înaltul prelat a murit vineri, la vârsta de 90 de ani.


Foto: (c) ANDREJ CUKIC/EPA



Patriarhul a fost testat pozitiv pentru COVID-19 pe 4 noiembrie, după ce participase cu trei zile înainte la funeraliile mitropolitului Amfilohie, cel mai înalt prelat al Bisericii Ortodoxe Sârbe din Muntenegru, decedat şi el din cauza COVID-19. Starea de sănătate a lui Irineu s-a agravat în cursul dimineţii de joi, când a fost intubat, iar vineri a survenit decesul.

Două ecrane uriaşe au fost instalate în faţa Bisericii Sf. Sava, cel mai mare edificiu ortodox din Balcani, pentru a permite credincioşilor să urmărească ceremonia de înmormântare.


Foto: (c) ANDREJ CUKIC/EPA



Serbia se confruntă cu o revenire în forţă a pandemiei, aproape în fiecare zi fiind înregistrate recorduri de contaminări şi decese. În total, circa 1.200 de persone şi-au pierdut viaţa în urma contractării noului coronavirus, iar sistemul de sănătate este "pe punctul de a se prăbuşi", potrivit preşedintelui Aleksandar Vucic.

Clerul a fost de acord să respecte măsurile sanitare şi chiar dacă credincioşii au avut voie să intre în biserică, ei nu au avut voie să se apropie de sicriu.

Cu toate acestea, cu o zi înainte , numeroşi sârbi s-au înghesuit la o altă biserică unde fusese depus sicriul până la funeraliile de duminică. Mulţi au sărutat, aşa cum cere tradiţia, capacul din plexiglas al sicriului, iar în cadrul ritualului împărtăşaniei, vinul - simbolizând sângele lui Iisus Hristos - a fost oferit credincioşilor cu aceeaşi linguriţă.

Irineu a devenit al 45-lea patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe în 2010. Aceasta păstoreşte circa 12 milioane de credincioşi, mai ales din Serbia, Muntenegru şi Bosnia, având dieceze şi în SUA, Australia şi Europa Occidentală.

Arhiepiscopul de Sarajevo, Hrizostom, liderul Bisericii Ortodoxe Sârbe din Bosnia, va asigura interimatul până la alegerea unui nou patriarh în termen de trei luni.AGERPRES/ (AS - editor: Ana Bîgu, editoronline: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...