Miliardarii americani donează părți importante din averile lor pentru cercetarea medicală

Miliardarii americani donează părți importante din averile lor pentru cercetarea medicală

Anunțul făcut de miliardarul din Silicon Valley Sean Parker de a investi un sfert de miliard de dolari în lupta împotriva cancerului și pentru crearea unui institut dedicat imunoterapiilor face parte din inițiativa "Giving Pledge" lansată în 2010 de Bill Gates și Warren Buffett, prin care miliardarii lumii au fost invitați să facă donații în acest scop.

Sean Parker

Donația din partea Fundației Parker fondate anul trecut de Sean Parker vine la trei luni după lansarea de către președintele american Barack Obama a unei inițiative de un miliard de dolari din partea guvernului federal pentru a mobiliza cercetarea cu privire la cancer, numită "Moonshot", cu referire la programul de cucerire a Lunii din anii '60.

Și alți oameni de afaceri americani bogați au făcut donații mari pentru cercetarea anti-cancer, cum ar fi fostul primar al New York-ului, Michael Bloomberg.

În anul 2014, miliardarul Daniel Ludwig a donat 540 milioane de dolari pentru șase centre de cercetare, iar Phil Knight, cofondatorul Nike, a donat 500 de milioane de dolari.

Patronul Facebook, Mark Zuckerberg a promis să lase prin testament 99 la sută din averea sa, a cărei valoare este estimată în prezent la 47,4 miliarde de dolari, mai notează AFP.

Cu o avere estimată la 2,4 miliarde de dolari, Sean Parker în vârstă de 36 de ani, devenit personaj de film în pelicula "The Social Network", în care rolul a fost interpretat Justin Timberlake, este o figură influentă și controversată în Silicon Valley.

Cel care se definește drept un "pirat filantrop" a contribuit deja din 2005 cu mai multe milioane de dolari la lupta împotriva acestei boli și a fondat anul trecut o organizație, "Parker Foundation", căreia i-a donat 600 de milioane de dolari pentru a acționa în diferite domenii.

"Suntem la un moment de cotitură în cercetarea împotriva cancerului și trebuie să optimizăm potențialul unic al imunoterapiei într-un mod care să transforme toate bolile canceroase în maladii care pot fi controlate. Acest lucru va salva milioane de vieți", a declarat el, miercuri, într-un comunicat prin care anunța donația făcută.

Calificată drept "cea mai mare donație făcută vreodată în domeniul imunoterapiei", aceasta este însoțită de crearea Institutului Parker pentru imunoterapie împotriva cancerului.

Imunoterapiile, dezvoltate de peste un deceniu, constau în stimularea sistemului imunitar astfel încât acesta să poată detecta și distruge celulele canceroase. Aceste proceduri permit deja combaterea eficientă a melanomului, un cancer de piele agresiv pentru care nu a existat până acum vreun tratament.

Fostul președinte american Jimmy Carter, care a anunțat în decembrie anul trecut că suferă de melanom cu metastaze la creier, a spus recent că nu mai are nici o urmă de celule canceroase, după un astfel de tratament.

Obiectivul Institutului Parker va fi accelerarea descoperirilor terapeutice prin încurajarea colaborării între cei mai buni cercetători. El se va baza pe o rețea de 40 de laboratoare și peste 300 de cercetători care lucrează în cele mai avansate centre din Statele Unite ale Americii.

Aproximativ 22 de milioane de oameni riscă să moară de cancer până în anul 2030, potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

AGERPRES/(Constanța Niță, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...