Miliardarul Andrej Babis anunță că va forma în Cehia un guvern minoritar

Miliardarul Andrej Babis anunță că va forma în Cehia un guvern minoritar

Miliardarul Andrej Babis, a cărui mișcare populistă ANO (Mișcarea Cetățenilor Nemulțumiți) a câștigat alegerile legislative din Republica Cehă sâmbăta trecută, a anunțat vineri că va forma un guvern minoritar alcătuit din tehnicieni din afara partidelor, informează AFP.

El a primit un refuz din partea tuturor partenerilor potențiali în vederea formării unei coaliții.

În urma unei campanii axate pe lupta împotriva corupției și pe opoziția față de primirea de migranți, ANO a obținut 78 de din totalul celor 200 de locuri din Camera Inferioară, fiind urmat de ODS (dreapta tradițională eurosceptică), de Partidul Piraților (antisistem), SPD (extrema dreaptă) și alte cinci formațiuni.

Însă aproape toți liderii politici au refuzat, în timpul discuțiilor angajate de Babis, să formeze o coaliție cu ANO.

"Vom încerca (să formăm) un guvern minoritar, pentru că am fost respinși peste tot", a spus liderul ANO pentru site-ul web al cotidianului DNES, ce aparține Agrofert, conglomeratul său de societăți din domenii începând cu industria chimică și până la mass-media, trecând prin industria alimentară.

El a precizat că guvernul său va fi format din tehnicieni ce nu vor fi membri ai niciunui partid.

"Vom prezenta o politică ce va răspunde parțial celor a tuturor partidelor", a adăugat omul de afaceri de 63 de ani, calificat drept "Trump al Cehiei" și care este clasat ca al doilea cel mai bogat om din Republica Cehă, țară membră a UE cu 10,6 milioane de locuitori.

Babis va fi însărcinat oficial de președintele Milos Zeman marțea viitoare să formeze guvernul și va fi apoi numit premier.

Singurul om politic ce a declarat că vrea să se alieze cu Babis s-a dovedit a fi Tomio Okamura, liderul partidului de extremă dreapta SPD, anti-migranți și anti-UE, însă liderul ANO a exclus această soluție.

Un asemenea parteneriat ar fi "fatal" pentru Babis, a declarat pentru AFP analistul politic independent Jiri Pehe. În opinia sa, un cabinet de miniștri format din experți, posibil apropiați de alte partide, s-ar bucura de o legitimitate mai mare decât un guvern format doar din membri ai ANO.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...