Miliardarul chinez Bao Fan a dispărut de două zile

Miliardarul chinez Bao Fan a dispărut de două zile

Unul dintre cei mai cunoscuți bancheri miliardari din China a dispărut, a anunțat compania sa, citată de BBC . Bao Fan, directorul executiv al China Renaissance Holdings, nu a putut fi contactat în ultimele zile.

Bao este un broker de tranzacții de top în China, printre ai cărui clienți se numără companiile de top din domeniul tehnologiei Didi și Meituan.

Anunțul firmei sale a reînnoit îngrijorările legate de o potențială reprimare de către Beijing a figurilor din domeniul financiar și tehnologic.

Acțiunile firmei de investiții s-au prăbușit vineri, după ce aceasta a anunțat acționarii că „nu a reușit să îl contacteze pe domnul Bao Fan”.

Consiliul de administrație a adăugat că nu are cunoștință de „nicio informație care să indice faptul că indisponibilitatea dlui Bao este sau ar putea fi legată de activitatea și/sau operațiunile grupului”.

Compania nu a precizat cât timp a lipsit Bao. Publicația chineză de știri de afaceri Caixin a citat surse care au declarat că personalul nu a reușit să-l contacteze timp de două zile.

Ziarul de afaceri a mai relatat că președintele firmei, Cong Lin, a fost reținut de autorități în septembrie anul trecut din cauza activității sale anterioare la banca de stat ICBC.

Acesta nu mai figurează ca director pe site-ul companiei și nici în cel mai recent raport intermediar al acesteia.

Dispariția lui Bao – unul dintre cei mai importanți investitori în tehnologie din China – a evocat din nou istoria directorilor chinezi care au dispărut brusc pentru perioade de timp fără nicio explicație.

Cel puțin o jumătate de duzină de miliardari din ultimii ani au dispărut pentru perioade de timp după ce au fost raportate conflicte cu Partidul Comunist, potrivit revistei Forbes.

În mai multe cazuri, aceștia au fost suspectați că au fost prinși în capcana unor anchete de corupție, de taxe sau de alte abateri.

Printre absențele notabile se numără cea a fondatorului grupului Fosun, Guo Guangchang, care a fost numit Warren Buffet al Chinei, care a dispărut timp de câteva zile în 2015.

Omul de afaceri chinezo-canadian Xiao Jianhua a fost, de asemenea, răpit în 2017, iar anul trecut a fost încarcerat pentru corupție.

La sfârșitul anului 2020, fondatorul Alibaba, Jack Ma, a dispărut, de asemenea, din atenția publicului timp de trei luni, după ce a făcut comentarii critice la adresa autorităților de reglementare a pieței. El urma să își listeze public firma de plăți digitale Ant Financial – ceea ce l-ar fi făcut, cel mai probabil, cel mai bogat om din China.

Bao este considerat un jucător important în industria tehnologică din China, după ce a realizat unele dintre cele mai mari fuziuni ale acesteia – inclusiv cea a aplicațiilor de transport în comun Didi și Kuaidi, precum și a platformelor de livrare de mâncare Meituan și Dianping.

El a fondat China Renaissance în 2005, care s-a transformat de atunci într-o importantă instituție financiară chineză.

Banca a acționat în calitate de consilier pentru ofertele publice inițiale ale site-urilor de comerț electronic JD.com și Kuashou, precum și pentru listarea Didi la Bursa de Valori din New York în 2021.


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Americanii au venit la București pentru Halep. „A fost ca și cum m-ar fi lovit un camion”

3 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

4 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?