Miliardarul Jeff Bezos, fondatorul Amazon, va zbura în spaţiu în luna iulie

Miliardarul Jeff Bezos, fondatorul Amazon, va zbura în spaţiu în luna iulie

Miliardarul american Jeff Bezos, fondatorul grupului Amazon, a anunţat luni că el, fratele lui - Mark - şi câştigătorul unei licitaţii se vor afla la bordul rachetei construite de compania sa Blue Origin care va realiza primul ei zbor în spaţiu cu echipaj uman, informează Reuters şi AFP.

"De când aveam cinci ani, am visat să călătoresc în spaţiu. Pe 20 iulie, voi face acea călătorie cu fratele meu. Cea mai mare aventură, alături de cel mai bun prieten al meu", a scris miliardarul american într-un mesaj publicat pe Instagram şi însoţit de un videoclip minuţios regizat.

Jeff Bezos, care se va retrage din funcţia de CEO al grupului Amazon pe 5 iulie, şi fratele lui vor fi însoţiţi de câştigătorul unei licitaţii organizate pentru ocuparea unui loc la bord, cu ocazia primului zbor în spaţiu organizat de Blue Origin cu echipaj uman.

"Nu mă aşteptam ca el să anunţe că va participa la primul zbor", a comentat fratele magnatului în acel videoclip, care prezintă şi un moment în care cei doi fraţi se îmbrăţişează.

Pe 20 iulie, compania de turism spaţial Blue Origin va trimite pentru prima dată oameni în spaţiu , timp de câteva minute, la bordul unei rachete, iar unul dintre locurile de la bordul vehiculului spaţial a fost scos la licitaţie pentru publicul larg.

Potrivit unui comunicat publicat de compania Blue Origin luni, licitaţia organizată pentru cumpărarea celui de-al treilea loc a ajuns la 2,8 milioane de dolari. Preţul de vânzare ar putea să crească şi mai mult după anunţul făcut de CEO-ul grupului Amazon.

Aproape 6.000 de persoane din 143 de ţări au participat la licitaţie, a precizat compania americană. Licitaţia se va încheia pe 12 iunie.

Fondurile obţinute vor fi donate fundaţiei create de Blue Origin, Club For The Future, care are misiunea de a încuraja tinerele generaţii să înceapă cariere profesionale în domeniul ştiinţific.

Racheta cu decolare verticală New Shepard va fi lansată pe 20 iulie, iar capsula se va separa de racheta purtătoare când va atinge altitudinea de 75 de kilometri, continuându-şi apoi traiectoria până când va depăşi altitudinea de 100 de kilometri.

Pasagerii aflaţi la bordul capsulei vor putea în acel moment să plutească în condiţii de imponderabilitate timp de câteva minute şi să admire curbura Pământului.

În acest timp, racheta lansatoare va începe să coboare treptat şi va trebui să aterizeze controlat la un punct fix, pe o pistă, tot în poziţie verticală.

La rândul său, capsula va intra după aproximativ 10 minute în cădere liberă pentru a reveni pe Terra, iar coborârea va fi frânată cu ajutorul a trei mari paraşute şi a unor retropropulsoare, înainte de a ateriza într-o regiune deşertică situată în partea vestică a statului american Texas. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...