Milioane de dolari pentru asistența operațională a Scutului de la Deveselu

Milioane de dolari pentru asistența operațională a Scutului de la Deveselu

Pentagonul a aprobat majorarea unui contract pentru furnizarea serviciilor de asistență operațională a bazei de la Deveselu, ajungându-se la o sumă totală de 37.739.278 de dolari, iar lucrările vor fi realizate de contractorul Vectrus Systems Corp, Colorado Springs, Colorado.

Sistemul de la Deveselu FOTO Valentin Bolocan

Compania americană are și o sucursală în România, în Caracal, Olt. Cel mai probabil, lucrările vor avea legătură cu sistemele complexe de comunicații, comandă și control ale Scutului de la Deveselu.

În paralel, conform unui proiect de lege pentru aprobarea bugetului, Pentagonul vrea o evaluare a oportunității unei îmbunătățiri a „sistemelor de senzori asociate, pentru a detecta o gamă mai largă de amenințări de natura rachetelor“, dar și o evaluare a necesității „desfășurării unei flote mixte de sisteme defensive de interceptare“.

În prezent, sistemul de la Deveselu are un radar antibalistic și este înzestrat cu 24 de rachete interceptoare Standard Missile 3 (SM-3). Acest tip de rachetă, care nu este dotat cu focoase nucleare și nici cu altă încărcătură periculoasă, poate distruge rachetele balistice în aer cu viteză foarte mare, la impact, prin forța cinetică.

Oficialii americani discută de câțiva ani ca rachetele actuale să fie înlocuite de o nouă generație cu rază de acțiune semnificativ mai mare și capabilități împotriva diverselor tipuri de rachete.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat