Milioane de ucraineni încă nu au electricitate după ultimul raid aerian al Rusiei

Milioane de ucraineni încă nu au electricitate după ultimul raid aerian al Rusiei

Ucraina, în special capitala sa Kiev, era şi joi în mare parte privată de apă şi electricitate, la o zi după un nou bombardament rusesc cu rachete şi drone care au ţintit infrastructura sa energetică, strategie calificată drept „crimă de război” de statele occidentale şi de preşedintele Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Clădire rezidențială lovită de rachete rusești FOTO EPA-EFE

La Kiev, unde temperatura abia depăşea zero grade şi peste zăpadă a mai căzut şi o ploaie îngheţată, circa 70% din populaţie nu avea joi dimineaţă curent electric, potrivit primăriei. Aprovizionarea cu apă a fost restabilită în capitala Ucrainei la începutul după-amiezii.

De asemenea, în oraşul vestic Liov, unde miercuri furnizarea electricităţii a fost oprită complet, joi după-amiază circa trei sferturi din populaţie încă nu avea curent.

Probleme în furnizarea energiei persistă şi la Harkov, al doilea oraş al ţării. Tot restul Ucrainei este în mare măsură afectat de tăieri de curent, dar reconectarea infrastructurilor critice la reţea continuă progresiv, iar preşedinţia ucraineană a anunţat deschiderea a circa 4.000 de puncte de încălzire în toată ţara.

Cele trei centrale atomoelectrice deconectate după raidul rusesc au fost între timp reconectate la reţea şi ar trebui să alimenteze acum din nou cu electricitate populaţia şi sistemele de distribuţie a apei.

Operatorul reţelei de distribuţie a energiei electrice din Ucraina, Ukrenergo, a anunţat miercuri întreruperi ale furnizării energiei electrice în toată ţara, pentru a evita accidentele majore în reţea în urma noului atac rusesc, care a determinat şi deconectarea celor trei centrale nucleare prin activarea sistemelor automate de protecţie.

„Dacă nu vor fi noi atacuri, vom putea diminua considerabil lipsa (de curent) în sistemul energetic până la sfârşitul zilei”, a declarat joi ministrul ucrainean al Energiei, Gherman Galuşcenko, care a descris situaţia ca fiind în continuare dificilă. „Marea majoritate” a populaţiei ucrainene a rămas miercuri fără electricitate după atacul rusesc, a confirmat acest oficial.

Conform armatei ucrainene, în raidul de miercuri Rusia a lansat circa 71 de rachete, dintre care 51 au fost doborâte, la fel şi 5 drone kamikaze. Opt instalaţii energetice au fost atinse, iar bilanţul victimelor acestui atac este de 10 morţi şi 50 de răniţi, potrivit procurorului general al Ucrainei.

Armata rusă a negat că ar fi ţintit capitala Kiev, afirmând că pagubele de acolo au fost provocate de rachetele antiaeriene ucrainene lansate pentru a intercepta rachetele ruseşti.

Serviciul de informaţii militare al Ucrainei estimează că Rusia ar avea nevoie de circa o săptămână pentru a pregăti un nou raid de acest fel.

După explozia de pe podul Crimeii , Rusia a lansat în octombrie o serie de atacuri asupra infrastructurilor critice ucrainene, pentru a încerca astfel să aducă Kievul la masa negocierilor şi a diminua potenţialul de luptă al Ucrainei în războiul declanşat în februarie prin agresiunea rusă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”