Militari americani în retragere, salarii de șapte cifre de la guverne străine

Militari americani în retragere, salarii de șapte cifre de la guverne străine

Potrivit unei investigații a publicației Washington Post, în ultimii șapte ani, peste 500 de militari în retragere au acceptat oferte de muncă bine plătite de la guverne străine, majoritatea în Africa de Nord sau în Orientul Mijlociu.

Militarii americani în retragere primesc salarii de șapte cifre pentru consultanță FOTO Arhivă

Locurile de muncă au fost inclusiv în domeniul consultanței, angajatorul fiind Ministerul Apărării din Arabia Saudită.

Datele au fost obținute de WP prin legislația dreptului la informare.

Guvernul Australiei, de exemplu, a oferit foștilor oficiali de rang înalt din cadrul US Navy peste 10 milioane de dolari pentru contracte de consultanță. În Azerbaidjan, unui general în retragere din Forțele Aeriene americane i s-a oferit un post de consultant plătit cu 5.000 de dolari pe zi.

Prin comparație, un general activ cu patru stele, cu peste două decenii de experiență, primește până la 203.698 de dolari pe an salariu de bază, potrivit The Post.

Arabia Saudită, care a fost acuzată în repetate rânduri de încălcări ale drepturilor omului, a angajat cel puțin 15 generali și amirali americani în retragere pe posturi de consultanți pentru Ministerul Apărării din această țară, potrivit The Post.

Un fost Navy Seal a fost angajat în funcția de consilier pentru operațiuni speciale pentru un salariu de 258.000 de dolari pe an.

Ofițerii militari americani au acceptat locuri de muncă oferite de Arabia Saudită în ciuda istoricului acestuia de eliminare a disidenților. CIA a stabilit că prințul moștenitor Mohammed bin Salman a ordonat asasinatul asupra lui Jamal Khashoggi, editorialist WP, în 2018.

Generalul în retragere James L. Jones, care a ocupat funcția de consilier pentru securitate națională în timpul administrației Obama, are două firme de consultanță cu sediul în Virginia și ambele au contracte cu Arabia Saudită.

Într-un interviu acordat The Post, Jones a declarat că a fost încurajat de administrația Trump să accepte mai multe contracte de la Ministerul Apărării din această țară. Potrivit lui Jones, companiile sale au patru astfel de contracte, cu 53 de cetățeni americani la Riad. Opt sunt generali și amirali în retragere, iar 32 sunt foști militari de rang inferior, potrivit The Post.

Charles Wald, un general în retragere cu patru stele din Forțele Aeriene, care a acceptat o slujbă pentru a lucra la Riad pentru una dintre firmele lui Jones, a declarat că a existat o dezbatere considerabilă cu privire la oportunitatea de a mai lucra pentru Arabia Saudită după uciderea lui Khashoggi.

"Ne-am întrebat: <<Practic, închidem ochii la imoralitate? Sau susținem un guvern legitim>>, a declarat Wald pentru The Post. Firma a decis să rămână.

Alți militari au acceptat locuri de muncă în Indonezia sau în Emiratele Arabe Unite.

Legislația prevede că personalul militar american pensionat, care se aplică în general celor care au servit cel puțin 20 de ani în armată și sunt eligibili pentru a primi o pensie, nu pot primi onorarii din consultanță, cadouri, locuri de muncă sau titluri de la guverne străine fără aprobarea expresă a Congresului.

WP a aflat că din cele 500 de cereri din 2015 încoace, aproximativ 95% au fost aprobate. The Post a mai relatat că unele persoane au negociat locuri de muncă cu guverne străine în timpul serviciului activ.

Nu există nicio sancțiune pentru încălcarea legii, iar aplicarea acesteia este rară, potrivit publicației.

Unul dintre cele mai prolifice cazuri de sancționare a unui fost militar american pentru că a acceptat onorarii de la un guvern străin a fost Michael Flynn, fostul consilier pentru securitate națională al lui Donald Trump.

O anchetă a Departamentului Apărării a descoperit că Flynn a primit aproximativ 450.000 de dolari din surse rusești și turcești în 2015, la un an după ce s-a retras din armată, potrivit The Post.

Flynn a pledat vinovat în decembrie 2017 pentru că a mințit FBI în legătură cu legăturile sale cu un ambasador rus. Trump l-a grațiat pe Flynn în noiembrie 2020.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale