Militari americani și români au început un exercițiu comun aerian la Câmpia Turzii

Militari americani și români au început un exercițiu comun aerian la Câmpia Turzii

Militari americani și români au început un exercițiu comun aerian la Câmpia Turzii / FOTO: www.clon.ro

Peste 250 de militari ai Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, cu aeronave F-16, împreună cu aproximativ 200 de militari români, piloți și personal tehnic, cu aeronave MiG-21 LanceR de la Baza 71 Aeriană, participă, în perioada 10-17 aprilie, la exercițiul bilateral româno-american "Dacian Viper 2014", care se va desfășura pe aerodromul militar de la Câmpia Turzii, scie Agerpres.

Comandantul Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii, comandor Marian Petruș, a declarat, joi, la ceremonia de deschidere a exercițiului, că vor fi executate misiuni în poligoanele Armatei, dar și misiuni de poliție aeriană.

'Începând de joi desfășurăm împreună cu partenerul american exercițiul de cooperare Dacian Viper 2014 privind misiunile comune cu avionul F-16. Executăm atât misiuni în poligoanele Armatei, cât și misiuni specifice de poliție aeriană. Exercițiul este planificat încă de anul trecut, iar la el participă peste 200 de militari români, piloți și personal tehnic și aproximativ 250 de militari ai Forțelor Aeriene ale SUA, de la Baza Aviano din Italia. Un obiectiv important este ca piloții tineri pe care îi avem în baza de la Câmpia Turzii să învețe procedurile și să piloteze, în comun, cu cei americani, avioane F-16, cu dublă comandă, în timp ce piloții americani se vor antrena pe avioanele noastre MiG 21 LanceR. Vor fi cam 8-10 piloți români care vor zbura pe avioanele americane și toți atâția americani care vor pilota aeronavele noastre', a menționat Marian Petruș.

De cealaltă parte, colonelul Christopher Austin, comandantul Escadrilei 510 americană din Aviano, spune că la Câmpia Turzii au fost aduse șase avioane F-16.

'Exercițiul a fost planificat cu un an în urmă și este un antrenament normal în cadrul NATO. Ne bucurăm să fim la Câmpia Turzii și să ne pregătim împreună cu prietenii noștri români în creșterea interoperabilității. Este un exercițiu în care vor avea loc misiuni de interceptare la care participă avioanele MiG 21 LanceR și F-16', a menționat Christopher Austin.

Directorul exercițiului, Adrian Motorca, spune că vor fi executate exerciții de interceptare aeriană, luptă aeriană, dar că nu vor fi trageri reale, ci doar trageri simulate.

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

3 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Judecați voi...