Militarii români s-au antrenat trăgând rachete HIMARS | VIDEO

Militarii români s-au antrenat trăgând rachete HIMARS | VIDEO

Militarii români au efectuat trageri de luptă cu rachete HIMARS, sisteme care au devenit celebre în războiul din Ucraina.

În perioada 14-19 ianuarie 2024, Batalionul 81 Rachete Operativ Tactice desfășoară exercițiul cu trageri de luptă "UNIREA 24.11" în cadrul Centrului Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, județul Galați, având ca obiectiv principal evaluarea nivelului capacității operaționale în vederea îndeplinirii sarcinilor specifice structurilor de rachete operativ tactice.

Foto Forţele Terestre Române

La acest exercițiu participă și echipe de observatori și de asistență din cadrul 41st Field Artillery Brigade, respectiv 4th Security Force Assistance Brigade, a căror experiență va fi valorificată pentru îmbunătățirea / actualizarea procedurilor batalionului în vederea creșterii nivelului de interoperatibilitate în confirmitate cu cerințele și standardele NATO, a comunicat Brigada 8 Rachete Operativ-Tactice (Bg8ROT).

image

Reamintim că, la capitolul HIMARS România a achiziționat trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţa, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.

Pentru România, realizarea capabilităţii de sprijin de foc indirect constituie interes esenţial de securitate şi contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de ţara noastră în cadrul NATO.

image

HIMARS M142 reprezintă un vârf de tehnologie pe plan mondial, fiind unul dintre cele mai fiabile sisteme de acest tip. Sunt utilizate şi de Forţele Terestre americane sau de Corpul de Infanterie Marină al SUA. Rachetele lansate de sisteme au o bătaie maximă de peste 300 de kilometri şi au o vastă experienţă în luptă fiind deja testate în conflicte ca Irak, Afganistan sau Siria. Mai mult, au avut un cuvânt greu de spus în operaţiunile de anihilare a luptătorilor Statului Islamic din Siria şi Irak.

Pe lângă Statele Unite, HIMARS mai sunt operate de Emiratele Arabe Unite şi Iordania. În plus, în afară de România, ţări ca Polonia, Qatar, Canada sau Spania au solicitat astfel de sisteme.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”