„Militarii ruși, răniți, slab echipați, lăsați în pragul nebuniei pe front”

„Militarii ruși, răniți, slab echipați, lăsați în pragul nebuniei pe front”

Institutul pentru studierea războiului scrie în ultima sa evaluare că președintele rus Vladimir Putin provoacă suferințe nespuse ucrainenilor și cere sacrificii oribile din partea propriului său popor, în efortul de a pune mâna pe un oraș care nu merită costul, nici măcar pentru el.

soldati in UcrainaFoto: Rick Mave/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Informațiile celei mai noi evaluări a războiului din Ucraina:

  • Forțele ruse au atacat la sol Severodonețk și împrejurimile sale, obținând câștiguri limitate.Forțele ruse din Harkiv continuă să-și concentreze eforturile pentru a împiedica o contraofensivă ucraineană să ajungă la granița internațională dintre Harkiv și Belgorod.
  • Forțele ucrainene au început o contraofensivă în apropierea graniței regiunii Herson-Nikolaiev, la aproximativ 70 km la nord-est de orașul Herson, care ar fi putut traversa râul Inhulets.
  • Folosirea de către Rusia a tancurilor T-62 depozitate pe axa de sud indică faptul că Rusia se confruntă în continuare cu probleme la nivelul forțelor militare și materiale
  • Activitatea partizană ucraineană continuă să producă pierderi la nivelul forțelor de ocupație ruse din regiunile Herson și Zaporojie.

Invazia rusă a Ucrainei, care avea drept scop cucerirea și ocuparea întregii țari, a devenit o ofensivă disperată și sângeroasă pentru a captura un singur oraș din est, Severodonețk, apărând în același timp câștiguri importante, dar limitate, în sud și est.

Ucraina l-a forțat de două ori pe Putin să-și redefinească obiectivele militare.

Ucraina a învins Rusia în Bătălia de la Kiev, forțându-l pe Putin să-și reducă obiectivele militare ulterioare la acapararea regiunilor Donețk și Lugansk din estul Ucrainei.

Ucraina l-a împiedicat să-și atingă și acest obiectiv, forțându-l să se concentreze numai pe finalizarea confiscării regiunii Luhansk.

Putin pompează acum oameni și muniție în ultimul centru de populație rămas în acea regiune, Severodonețk, de parcă această cucerire ar însemna cucerirea războiului pentru Kremlin.

„El greșește. Când se încheie luptele de la Severodonețk, indiferent de ce parte va deține orașul, ofensiva rusă la nivel operațional și strategic va fi probabil culminat, dând Ucrainei șansa de a reporni contraofensivele la nivel operațional pentru a împinge forțele ruse înapoi”, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Forțele ruse atacă Severdonețk, însă nu l-au încercuit.

Rușii câștigă teren în Severdonețk și ar putea reuși să cucerească orașul și zonele dinspre vest. Armata ucraineană se confruntă cu cea mai serioasă provocare cu care s-a confruntat de la izolarea Uzinei Azovstal din Mariupol și poate suferi o înfrângere tactică semnificativă în zilele următoare dacă Severodonețk va cădea, deși un astfel de rezultat nu este deloc sigur, iar atacurile rușilor s-ar putea opri din nou.

Rușii plătesc un preț dispoporționat pentru cucerirea Severodonețk-ului

Pentru succesul lor tactic actual care este rușii plătesc un preț disproporționat cu orice beneficiu operațional sau strategic real pe care pot spera să îl primească.

Severodonețk însuși este important în această etapă a războiului, în primul rând pentru că este ultimul centru semnificativ de populație din regiunea Lugansk pe care rușii nu îl controlează.

Prin capturarea acestuia, Moscova va declara că a capturat în totalitate regiunea Lugansk, dar nu va oferi Rusiei niciun alt beneficiu militar sau economic semnificativ. Acest lucru este valabil mai ales pentru că forțele ruse distrug orașul în timp ce îl atacă și vor controla dărâmăturile dacă îl capturează.

Capturarea Severodonețkului poate deschide o linie de comunicație terestră rusă (GLOC) pentru a sprijini operațiunile din vest, dar rușii nu au reușit să asigure GLOC-uri mult mai avantajoase de la Izium, parțial pentru că s-au concentrat atât de mult pe Severodonețk.

Între timp, rușii continuă să facă progrese extrem de limitate în eforturile lor de a câștiga controlul asupra zonelor neocupate din regiunea Donețk.

Capturarea Severodonețkului ar putea ajuta la cucerirea restului regiunii Donețk doar dacă le-ar oferi rușilor impuls pentru a construi operațiuni succesive, dar luptele de la Severdonețk va împiedica, cel mai probabil, continuarea operațiunilor ofensive rusești la scară largă.

Progresul rus în jurul Severdonețkului rezultă în mare parte din faptul că Moscova a concentrat forțele, echipamentele și materialele extrase din toate celelalte axe pe acest obiectiv.

Trupele ruse nu au reușit să facă progrese pe nicio altă axă timp de săptămâni și nici măcar nu au încercat să facă acest lucru.

Ucrainenii au ucis mulți militari ruși la Severodonețk

Institutul pentru studierea Războiului spune că apărătorii ucraineni au provocat victime înfricoșătoare în rândul atacatorilor ruși din jurul Severodonețkului. Moscova nu va putea recupera cantități mari de putere efectivă de luptă chiar dacă va pune mâna pe Severdonețk, deoarece cheltuiește acea putere de luptă în mod frivol pentru a lua orașul.

Forțele ucrainene suferă de asemenea pierderi importante în luptele de la Severodonețk, la fel ca și civilii ucraineni și infrastructura. Însă rușii și-au concentrat totuși o proporție mult mai mare din puterea lor ofensivă disponibilă pentru a cuceri Severodonețk decât ucrainenii, iar gradul de uzură este în favoarea Kievului. Ucrainenii continuă să primească provizii și materiale de la aliații lor, oricât de lent și limitat ar fi acest flux. Rușii, în schimb, continuă să manifeste semne clare că își consumă din rezervele de forță de luptă și material disponibile, fără niciun motiv să se aștepte la ajutor în lunile următoare.

Rușii interzic evacuarea răniților pentru a nu renunța la echipament militar / Cazuri de nebunie printre militari

Dovezile erodării profesionalismului militar în corpul ofițerilor ruși sunt în creștere. Direcția de Informații Militare Ucrainene (GUR) a raportat că comandanții ruși încearcă să păstreze echipamentul militar interzicând șoferilor să evacueze militarii răniți sau să furnizeze provizii unităților care au avansat prea departe.

Refuzul de a risca echipamentele pentru evacuarea personalului rănit de pe câmpul de luptă – în afară de circumstanțe extraordinare – este o încălcare remarcabilă a principiilor de bază ale profesionalismului militar.

Un astfel de comportament poate avea un impact grav asupra moralului și asupra dorinței soldaților de a lupta și riscă să fie răniți dincolo de propriile linii defensive.

ISW nu poate confirma în mod independent raportul GUR, dar comentariile bloggerilor militari ruși oferă un sprijin circumstanțial pentru acesta. Bloggerul rus Alexander Jichkovski a remarcat că comandanții ruși sunt responsabili pentru pierderi mari și cazuri de nebunie în rândul militarilor. Un alt blogger, Alexander Khodarkovsky, a spus că comandanții ruși nu trimit întăriri în timp util, împiedicând forțele ruse să se odihnească între atacurile terestre.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...