Militarul american care a fugit în Coreea de Nord, implicat în mai multe incidente. Ce spune mama acestuia

Militarul american care a fugit în Coreea de Nord, implicat în mai multe incidente. Ce spune mama acestuia

Soldatul american care a trecut marţi graniţa din Coreea de Sud în Coreea de Nord a fost condamnat în februarie la o amendă pentru că a lovit şi avariat o maşină de poliţie la Seul, dezvăluie agenţia de presă sud-coreeană Yonhap miercuri, citând surse legale. Mama soldatului s-a declarat șocată la aflarea veștii.

Soldatul a trecut granița în Coreea de Nord, de bună voie FOTO Profimedia

Comandamentul ONU şi ministrul american al apărării Lloyd Austin au explicat marţi că soldatul american a trecut benevol şi fără autorizaţie graniţa dintre cele două Corei în timpul unui tur în Zona de securitate comună şi se crede că acesta a fost reţinut de autorităţile nord-coreene.

„Sunt multe lucruri pe care încă încercăm să le aflăm. Credem că el se află în custodie (nord-coreeană), așa că monitorizăm îndeaproape, investigăm situația și facem demersurile necesare, pentru a anunța rudele apropiate ale soldatului”, a spus Austin, într-un briefing de presă.

Colonelul Isaac Taylor, purtătorul de cuvânt al Forțelor SUA din Coreea, a declarat că armata „lucrează cu omologii KPA pentru a rezolva acest incident”, referindu-se la Armata Populară a Coreei de Nord.

Ulterior, Pentagonul l-a identificat ca fiind „Pvt. 2nd Class” (fruntaş, una din primele trepte din ierarhia militară) Travis King, în vârstă de 23 de ani, iar media americane au relatat că acesta urma să fie retrimis în SUA pentru măsuri disciplinare legate de acuzaţii de atac ce i-au fost aduse în Coreea de Sud.

Surse legale din Coreea de Sud au menţionat că Travis King a fost amendat cu 5 milioane de woni (aproape 4.000 de dolari) pe 8 februarie de un tribunal din Seul pentru distrugere de bunuri publice, între altele, fiind suspectat că a lovit în mod repetat portiera din spate a unei maşini de poliţie din Seul în cursul nopţii de 8 octombrie, provocând daune evaluate la 584.000 de woni (circa 460 dolari).

Soldatul a fost reţinut atunci de poliţişti la faţa locului, dar a refuzat să se identifice şi a proferat insulte la adresa coreenilor şi a armatei coreene, potrivit anchetei poliţiei.

Acelaşi soldat american este bănuit că a lovit cu pumnul în faţă un cetăţean coreean la un club de noapte din Seul pe 25 septembrie, dar nu a fost pus sub acuzare pentru acel incident, întrucât victima a afirmat că nu vrea ca acesta să fie pedepsit.

Mama lui King, Claudine Gates, s-a declarat „şocată” de vestea că fiul ei a fugit în Coreea de Nord, declarând pentru ABC News: „Nu-l văd pe Travis făcând aşa ceva”.

Tensiuni în creștere

Sub conducerea liderului Kim Jong Un, Coreea de Nord a intensificat testele de rachete balistice intercontinentale cu potențial nuclear, lucru respins de Coreea de Sud și aliatul său din tratat, Statele Unite.

În aceeași zi în care cetățeanul american a trecut granița, un alt moment de simbolism istoric și strategic intens avea loc în portul sud-coreean Busan – pentru prima dată de la începutul anilor 1980, un submarin american cu capacitate nucleară făcea escală în port, potrivit CNN.

Tot atunci, Kurt Campbell, coordonatorul pentru Indo-Pacific la Consiliul Național de Securitate al SUA, se afla la întâlnirea inaugurală de la Seul a Grupului Consultativ Nuclear (NCG). NCG este un grup comun din SUA și Coreea de Sud, înființat de liderii țărilor la un summit de la Washington, din luna aprilie.

În timpul acelui summit, președintele american Joe Biden și omologul sud-coreean, Yoon Suk Yeol, au făcut publică „Declarația de la Washington” care includea un set de măsuri menite să determine Phenianul să se gândească de două ori la lansarea unui atac asupra vecinului său sudic.

Departamentul de Stat al SUA le spune cetățenilor americani să nu intre în Coreea de Nord „din cauza riscului serios continuu de arestare și detenție pe termen lung a cetățenilor americani”.

Casa Albă, Departamentul de Stat al SUA, Pentagonul și misiunea Coreei de Nord la Națiunile Unite din New York nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat