Militarul britanic acuzat de terorism care evadase miercuri, prins de un polițist in civil în timp ce mergea pe bicicletă

Militarul britanic acuzat de terorism care evadase miercuri, prins de un polițist in civil în timp ce mergea pe bicicletă

Suspectul de terorism Daniel Khalife a fost arestat în nord-vestul Londrei după patru zile de căutări, a anunțat poliția.

Daniel Khalife FOTO edition.cnn,.com

Scotland Yard a precizat că fostul soldat în vârstă de 21 de ani a fost reținut la ora 10,41 BST, după ce a fost dat jos de pe o bicicletă pe o cale de acces la un canal din zona Northolt. El a fost reținut la aproximativ 14 mile de închisoarea Wandsworth , de unde a evadat miercuri dimineață.

Poliția metropolitană a analizat imaginile de pe camerele de supraveghere și a folosit un elicopter pentru a căuta în zonele din vestul și sud-vestul Londrei. Forțele de ordine au declarat că Khalife se află în prezent în custodia poliției, potrivit bbc.com .

El este acuzat că a încercat să spioneze pentru un stat inamic, considerat a fi Iranul, că a obținut informații care ar putea fi utile unei persoane care comite sau pregătește un act de terorism și că a pus la cale o farsă cu bombă falsă.

Khalife s-a aflat la Wandsworth în arest preventiv în așteptarea unui proces în noiembrie, după ce i s-a refuzat eliberarea pe cauțiune la o audiere în instanță în ianuarie. Evadarea sa a început în bucătăriile închisorii - unde avea un loc de muncă - după ce s-a atașat de partea inferioară a unui camion de livrare de alimente.

Recompensă de 20.000 de lire sterline pentru prinderea suspectului de terorism

Comandantul Dominic Murphy, șeful Comandamentului de combatere a terorismului, a declarat reporterilor că Khalife a fost arestat sub suspiciunea că se află în libertate ilegal și că a evadat din custodia legală.

„El a fost arestat de fapt de un ofițer în civil... și mergea pe o bicicletă cu pedale, deci pe un cărucior, în acel moment, a fost tras de pe acel cărucior de către acel ofițer".

Poliția a declarat vineri că Khalife a fost văzut ieșind de sub un camion la Wandsworth Roundabout la scurt timp după ce a evadat. Ei au oferit o recompensă de până la 20.000 de lire sterline pentru informații care să conducă la arestarea sa.

Met a declarat sâmbătă dimineață că se concentrează pe eforturile de „activitate intensivă de căutare" în și în jurul zonei Chiswick din vestul Londrei, unde a fost văzut de către cetățeni. Inițial, poliția a declarat că Khalife a fost reținut în zona Chiswick, dar ulterior a confirmat că a fost reținut la câțiva kilometri distanță, în Northolt.

Comandantul Murphy a declarat că ancheta „a luat un curs diferit aseară, când am efectuat o căutare în zona Richmond, în baza unor informații...”

„Deși nu l-am găsit la acea percheziție, în timp ce făceam acea percheziție, am primit o serie de apeluri de la public în următoarea oră sau două, care ne-au dat diverse informații despre el".

Anchetă după evadarea lui Khalife

Primul ministru Rishi Sunak a declarat că este „foarte mulțumit" că Daniel Khalife a fost arestat, lăudând polițiștii și publicul pentru eforturile depuse în găsirea lui.

Vorbind la summitul G20 de la Delhi, premierul a adăugat: „Secretarul de stat pentru justiție a inițiat o anchetă privind circumstanțele evadării sale și această activitate va continua."

Secretarul pentru justiție, Alex Chalk, a declarat că nu va lăsa „nicio piatră neîntoarsă" în investigațiile privind securitatea și clasificarea închisorilor.

Scriind pe rețelele de socializare, ministrul de interne din umbră, Yvette Cooper, a declarat că „avem nevoie de răspunsuri cu privire la modul în care un prizonier acuzat de infracțiuni de terorism și de securitate națională a putut evada în acest fel".

De ce este acuzat Daniel Khalife?

Daniel Abed Khalife s-a înrolat în armată în 2019 și era încadrat la MoD Stafford - cunoscut și sub numele de Beacon Barracks - când a dispărut pe 2 ianuarie, după o presupusă farsă cu bombă.

O audiere ulterioară la Curtea Magistraților Westminster a auzit că el ar fi plantat dispozitive false „cu intenția de a induce în altcineva credința că obiectul ar putea exploda sau se aprinde".

El a fost arestat „în mașina sa sau în apropierea acesteia" la 26 ianuarie, după „eforturi active de a-l căuta", a declarat instanța. El a fost plasat în Wandsworth două zile mai târziu.

Khalife urma să se prezinte în fața instanței la 13 noiembrie pentru a răspunde unor acuzații, printre care pregătirea unui act de terorism și colectarea de informații utile pentru un inamic - o infracțiune în temeiul Legii privind secretele oficiale.

El a negat acuzațiile aduse împotriva sa la Old Bailey în luna iulie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?