Secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a declarat miercuri după negocierile cu sindicatele că PNRR nu permite creșteri de salarii sau sporuri la profesori. Realitatea este că în PNRR nu apare nici o interdicție legată de majorări salariale, iar guvernul și Parlamentul au mărit constant în 2023 veniturile diferitelor categorii de bugetari.

Ce a declarat Marian Neacșu: ”Este foarte clar în momentul acesta că, determinat de condiționalitățile europene stabilite prin PNRR, nu poate să fie vorba despre niciun fel de creștere salarială. Colegii din învățământ sunt în momentul ăsta la maximul grilei, iar acest Guvern este cel care a făcut posibil acest lucru. De asemenea, nu poate să fie vorba în momentul ăsta de acordare de sporuri”.

Guvernul și Parlamentul, creșteri de salarii și sporuri pe bandă rulantă:

Martie 2023: Toți bugetarii care lucrează cu fonduri europene au primit sporuri printr-o Ordonanță de urgență a guvernului Ciucă.

– Mai 2023: Parlamentul a votat salarii cu până la 50% mai mari și creșterea numărului de angajați la Administrația Fondului pentru Mediu, în plină grevă a profesorilor care cer majorări de salarii.

– Martie 2023: Parlamentul a votat acordarea unui spor la salariu de 25% pentru angajații Agenției Naționale de Integritate (ANI) pentru presupusă suprasolicitare neuropsihică. USR a atacat legea la CCR, care a declarat-o neconstituțională

– Aprilie 2023: Magistrații și-au mărit salariile retroactiv cu 25 la sută și solicită sumele restante pe ultimii 5 ani.

– Martie 2023: Parlamentul a votat creșteri de salarii pentru angajații de la Academia de Științe Agricole și Silvice, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Context. Marian Neacșu a fost condamnat definitiv în 2016 de Înalta Curte la șase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. El își angajase ilegal fiica la biroul său de parlamentar. Între timp, Neacșu a fost reabilitat.

Fratele său, specialist în cereale cu zero experiență în industria aeronautică, a fost numit în 2022 de Sorin Grindeanu pentru patru ani în conducerea Autorității Aeronautice Civile.