Minciuna videochaturilor sexuale alimentate de o înșelătorie complexă | Anchetă BBC

Minciuna videochaturilor sexuale alimentate de o înșelătorie complexă | Anchetă BBC

Clientul este un bărbat în vârstă de 50 de ani din SUA, tânăra albă atrăgătoare cu care vorbește online este Gingerhoney, un model a cărui imagine de profil o arată întinsă lasciv pe pat. Clientul crede că Gingerhoney este în apropiere, dar habar nu are că ea este de fapt un bărbat departe, în Nigeria.

Foto Shutterstock

Bărbații din întreaga lume, ca acesta, plătesc sute de dolari pe site-uri pentru adulți pentru a discuta cu ceea ce ei cred că sunt femei tinere atractive, dar ar putea fi oricine, a descoperit BBC.

Luni de strângere de dovezi au dezvăluit o operațiune globală care se află în spatele acestor profiluri false, ajungând din Țările de Jos până în SUA, prin Surinam până în Nigeria, unde ar putea încălca legile stricte privind conduita digitală a adulților.

Studentul nigerian Abiodun (nu e numele său real) este unul dintre mulții moderatori care administrează profiluri false pe site-uri de întâlniri deținute de firma olandeză Meteor Interactive BV.

Abiodun schimbă profilurile între zecile de conturi false pe care le gestionează pe aceste site-uri, dar de fiecare dată pretinde a fi o tânără albă atrăgătoare.

Pe un site el este Gingerhoney, un model de 21 de ani, cu o plapumă de culoare roz, drapată sugestiv în jurul taliei.

Ea se descrie ca fiind cel mai bun lucru după miere și încurajează bărbații să-i spună Ginger - „aceeași culoare ca părul meu” (joc de cuvinte folosind termenii englezești pentru miere - honey și ginger - roșcat).

Undeva pe computerul lui Abiodun este un folder care conține diverse imagini lascive cu Gingerhoney, doar în cazul în care un client solicită mai multe poze erotice.

Imaginile, inclusiv poza de profil, sunt fotografii stock luate din diverse surse.

Abiodun nu este singurul care are acces la profilul lui Gingerhoney - zeci de alți moderatori de chat îl gestionează non-stop, în ture.

Moderatorii de chat precum Abiodun folosesc un instrument avansat de poziționare geografică pentru a falsifica locația lui Gingerhoney pe o rază de 50 km față de client, motiv pentru care clinetul ți modelul sunt „cuplați“. Clientul a plătit pentru acest chat și, deși nu a spus-o încă, speră să o cunoască pe tânără.

În timp ce accesul pe site-urile web este gratuit, clienții trebuie să se aboneze la pachete, care costă de la șase la 300 de dolari, pentru a primi sau trimite mesaje către „femei”.

În timp ce clienții mai tineri doresc să întâlnească fizic femeile pe care le cred în vecinătatea lor, clienții mai în vârstă sunt adesea mulțumiți de chat-urile sexuale și de transmiterea de fotografii și videoclipuri erotice, spune Abiodun.

Scopul lui Abiodun și al altor moderatori de chat este de a menține acești abonați pe site-uri cât mai mult timp posibil, cu intenția de a-și folosi creditele.

Moderatorii sunt instruiți că fiecare mesaj trebuie să aibă cel puțin 150 de caractere și să fie „deschis”, pentru a continua conversația.

„Este ca o slujbă de relații cu clienți, doar că clientul crede că vorbește cu șeful companiei”, a declarat Abiodun pentru BBC.

Meteor Interactive BV folosește o companie de outsourcing din Surinam - Logical Moderation Solutions (LMS), fondată de un surinamez numit Orano Rose, pentru a recruta, instrui și angaja moderatorii de chat nigerieni.

BBC a văzut dovezi pe conturile WhatsApp, Telegram și Skype ale LMS care au dezvăluit că firma a recrutat și instruit sute de moderatori de chat, mai ales în statele nigeriene Lagos și Abuja.

Joburile de moderator de chat sunt anunțate pe Instagram, Twitter și Telegram, destinate armatei nigeriene de șomeri, tineri educați ca „roluri online”, „joburi de marketing digital”, „roluri de moderator de chat”, fără nicio mențiune despre conținutul pentru adulți cu care angajații au de-a face.

Unul dintre cei mai buni recrutori ai LMS, Adedamola Yusuf, care stă în Germania, se ocupă de anunțurile de angajare de pe conturile ei de socializare, unde arată un stil de viață strălucitor și plin de farmec cu vacanțe în locații exotice.

„Vorbiți cu oameni albi plictisiți. Iar slujba este perfect legală și licențiată atât în ​​Germania, cât și în Nigeria", a spus ea într-un chat WhatsApp cu potențiali angajați în prima lor zi.

Yusuf a recrutat moderatori de chat de mai bine de doi ani și într-o campanie de recrutare, în noiembrie anul trecut, sute de oameni s-au înscris.

Ea nu a răspuns solicitărilor BBC de a comenta.

„Băieții ăștia din Vest vor în mare parte să discute”, le-a spus un trainer noilor recruți, care trebuie să treacă teste de limba engleză pentru a-și face acoperirea cât mai sigură.

„Corect este: «Eu sunt», nu «Sunt»“, a fost corectat un recrut în timpul unei sesiuni de formare în grupul WhatsApp al companiei la care reporterul BBC a participat.

Nicholas Akande, un director la LMS din Nigeria, a înregistrat peste 100 de persoane în prima săptămână din iulie pentru a lucra ca moderatori de chat și le-a spus că jobul este legal.

El nu a răspuns solicitărilor BBC de a comenta.

Moderatorii de chat primesc, de asemenea, lecții despre cultură, stil de scriere și subiectete de discuție preferate în locațiile clienților lor, pentru a le face să sune autentice.

La sfârșitul trainingului care poate dura de la câteva zile până la o săptămână, li se oferă detalii de conectare pe site-uri web, unde pot vedea informații personale precum adresa de domiciliu, numărul de telefon și vârsta abonaților.

BBC a văzut comentarii de la bărbați online, care au spus că au cheltuit între 300 și 700 de dolari pe aceste site-uri web, sperând să întâlnească „femeile” cu care discutau.

„Am trimis mesaje text la 20 de femei și am fost întotdeauna respins când am sugerat să ne întâlnim față în față”, a spus un bărbat care a susținut că a cheltuit 64,99 de dolari pe un site deținut de Meteor Interactive.

Un alt bărbat a spus că a „cumpărat credite de peste 400 de dolari, înțelegând că femeile sunt reale... e vina mea că n-am citit ce scria cu litere minuscule”, a spus el.

Un bărbat a spus că a cheltuit peste 300 de dolari pe credite pentru falsa speranță de a le întâlni personal pe femei:

„Te atrag spunând că locuiesc în orașul tău sau în apropiere și că vor să te întâlnească «DISEARĂ». Îți cheltuiești credite trimițându-le mesaje și când vrei să stabilești un loc și o oră pentru a te întâlni, încep scuzele”, a spus el.

Meteor Interactive spune că Termenii și condițiile sale arată clar că unele dintre profilurile sale sunt fictive și că „posibilitatea unei întâlniri nu este posibilă”.

Cu toate acestea, nu explică de ce moderatorii săi nigerieni de chat folosesc instrumentul de poziționare geografică pentru a falsifica locația.

Acest instrument conferă înșelăciunii mai multă credibilitate și ridică speranțe false pentru o întâlnire care nu are loc niciodată.

Activitățile acestor moderatori de chat se învecinează cu frauda pe internet în Nigeria, în temeiul unei legi care interzice postarea online de conținut obscen sau pentru adulți, au declarat experții pentru BBC.

O lege privind infracțiunile cibernetice din 2015 interzice:

- trimiterea de mesaje electronice care denaturează în mod material faptele

- trimiterea de mesaje extrem de ofensatoare, pornografice, indecente, obscene sau amenințătoare

- utilizarea unui card bancar pentru a obține servicii în mod fraudulos.

Un oficial guvernamental a spus că LMS riscă să fie radiată în Nigeria dacă este implicată în înșelăciune și conținut pentru adulți.

Rose a declarat pentru BBC că nu a făcut nimic ilegal și că nu cunoștea legea crimelor cibernetice din Nigeria. Deoarece are sediul în Surinam, ar fi dificil să fie anchetat.

Milioane de nigerieni sunt șomeri și o grevă de luni de zile a profesorilor universitari înseamnă că mulți tineri își caută cu disperare un loc de muncă.

LMS atrage recruții cu salarii lunare de până la 150.000 de naira (355 de dolari) - de două ori mai mult decât profesorii debutanți - pe care le pot obține trimițând un minim de 500 de mesaje pe zi către diferiți clienți.

Abiodun consideră rolul său „o mică parte dintr-o operațiune globală și o infracțiune mai mică în comparație cu frauda pe internet”.

„Nu este diferit de a discuta cu o persoană dragă sau cu un prieten, ceea ce milioane de oameni fac în fiecare zi”, spune el, trecând la Gingerhoney în timp ce un mesaj apare pe tabloul de bord.

Este bărbatul de 50 de ani din SUA, care cere o întâlnire.

„Oh, îmi pare rău, trebuie să-mi plimb câinele acum”, răspunde Gingerhoney.

Este genul de scuză pe care moderatorii de chat au fost instruiți să o folosească pentru a refuza astfel de solicitări.

Abiodun închide fila browserului și deschide alta în care Erikka, „o perlă care îți poate satisface cele mai nebune fantezii”, are un mesaj care o așteaptă de la Sam din Londra.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Foarte interesante amănunte...

4 VIDEO Ultimele imagini cu Putin, la slujba de Paște...

5 O femeie indiană și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o la „relații sexuale împotriva naturii cu orice bărbat, femeie sau animal”