Minele din Valea Jiului se închid treptat

Minele din Valea Jiului se închid treptat

Minele din Valea Jiului se închid treptat. Şi anul acesta sunt prevăzute noi disponibilizări, după ce anul trecut 1.500 de angajați au fost concediați colectiv. Complexul Energetic Hunedoara aștepta doar o ordonanță de urgență pentru a se reorganiza, iar închiderea minelor va permite accesarea ajutorului de stat pentru această companie. Are detalii corespondentul nostru, Ilie Pintea.

Reporter: Din cele 14 mine, câte erau în Valea Jiului cu mai bine de trei decenii în urmă, au mai rămas doar patru, care se află într-un program de închidere bine stabilit. Unitățile miniere își vor reduce progresiv activitatea, iar angajații concediați colectiv urmează să beneficieze de ordonanța de anul trecut, care prevede plăți compensatorii în valoare de 10 mii de euro pentru fiecare angajat, precum și un venit lunar de completare acordat pentru cel puțin doi ani.

Administratorul special de la Complexul Energetic Hunedoara, Cristian Roșu: Până în anul 2032 trebuie făcute aceste lucrări de închidere. Vom continua programul de disponibilizări în fiecare an de acum încolo, cum am făcut anul acesta. Conform ordonanței care este deja publicată, în fiecare an vom avea un program de disponibilizări până în anul 2032 inclusiv. Nimeni să nu aibă de suferit și toată lumea să poată să iasă la pensie.

Reporter: Soluţia tehnică adoptată în acest program este una de închidere, nu de punere în conservare a exploatărilor miniere. Cristian roșu explică:

Cristian Roşu: Se pune problema în toată Europa să se renunțe la combustibil fosil și să se treacă pe energie verde.

Reporter: Complexul Energetic Hunedoara se află la un pas de divizarea care va permite constituirea unei societăți comerciale noi, ce urmează să acceseze ajutorul de stat pentru programul de închidere./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 ianuarie

Sursa: rador.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...