Minele marine în derivă se apropie periculos de litoralul românesc

Minele marine în derivă se apropie periculos de litoralul românesc

Duminică seara, Forţele Navale au fost anunţate de Garda de Coastă că, în zona staţiunilor Eforie, în largul mării pluteşte în mod necontrolat o mină marină de tip YAM, care reprezenta un pericol pentru navigaţia în siguranţă, în apele teritoriale româneşti. Potrivit MApN, scafandrii de luptă EOD au executat imediat o misiune de intervenţie pentru neutralizarea şi distrugerea dispozitivului exploziv, care se afla în derivă, la o distanţă de aproximativ 2 mile marine (3,6 kilometri), în largul ţărmului românesc. „Echipa de scafandri ai Forţelor Navale şi-a început misiunea în jurul orelor 19.30 şi s-a deplasat la faţa locului cu două ambarcaţiuni rapide, unde a aplicat procedurile operaţionale standard pentru astfel de intervenţii. Scafandrii militari (...) au transportat mina într-un raion de siguranţă şi au distrus-o prin explozie”, a transmis MApN.

După începerea agresiunii militare neprovocate de către Federaţia Rusă în Ucraina, la data de 24 februarie 2022, aceasta a fost cea de-a doua intervenţie a Forţelor Navale Române pentru distrugerea unei mine marine, care provine din raioanele maritime de la nord de România, unde se desfăşoară acţiunile de război. Prima mină marină, aflată în zona de responsabilitate a Forţelor Navale Române, a fost distrusă de scafandrii EOD ai Centrului 39 Scafandri, în luna martie, la 70 km travers de Capul Midia. Experţi EOD au declarat că turiştii de pe litoral trebuie să fie atenţi la astfel de dispozitive explozive care plutesc în derivă pentru că sunt foarte periculoase – şi dau exemplul a două persoane care au murit în Ucraina, în staţiunea Koblevo din regiunea Nikolaev, după ce o astfel de mină marină amplasată în zona ţărmului a explodat în timp ce victimele înotau. Concret, oamenii sunt sfătuiţi să nu atingă minele, să se îndepărteze imediat şi să semnaleze cazul autorităţilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro