Mini-Bayraktar, noul coșmar al trupelor rusești în Ucraina

Mini-Bayraktar, noul coșmar al trupelor rusești în Ucraina

Dronele de fabricație turcească au creat dureri mari de cap trupelor de invazie din Ucraina, care au suferit nu numai pierderi importante după loviturile aplicate cu Bayraktar TB2, ci și probleme de moral în rândul soldaților ruși care se temeau tot timpul de o atacurile ”fără preaviz”ale acestor aparate.

Mini-BayraktarFoto: Wikimedia Commons

Rușii sunt atât de supărați încât s-au plâns de mai multe ori oficialilor turci, care le-au răspuns clar că vânzările sunt făcute de o companie privată.

Bineînțeles, plângerile au fost făcute în particular. La nivel oficial, Moscova pretinde că a doborât mai multe Bayraktar TB2 decât au în dotare ucrainenii (mai exact cel puțin 37 din flota de 34 de TB2 a Ucrainei)

Acum rușii au o nouă problemă: dronele mini-Bayraktar.

În imagini din Ucraina care arată un soldat rus care este urmărit de sus până la unitatea sa, care este ulterior atacată de artileria ucraineană, interfața distinctivă a Mini-Bayraktar poate fi clar identificată, scrie Oryx , un reputat site din domeniul apărării.

h2: Ce spune site-ul de specialitate Oryx despre dronele mini-Bayraktar:

”Deși Mini-Bayraktar este vizual mult mai puțin spectaculos decât frații săi mai mari, fiind lansat manual și optimizat pentru supraveghere și recunoaștere, tocmai acest tip de aparat se poate dovedi de neprețuit în îmbunătățirea eficacității de luptă a unităților de infanterie obișnuite. (...)

Marele avantaj al UAV-urilor precum Mini-Bayraktar este că pot fi transportate și utilizate cu ușurință de soldați obișnuiți pe teren, neavând nevoie de nicio pistă de aterizare.

Acestea pot fi utilizate pentru a repera țintele care urmează să fie angajate fie cu lansatoare antitanc și alte echipamente ușoare, fie, mai degrabă, de unități de artilerie.

În astfel de operațiuni, UAV-urile de mici dimensiuni (inclusiv cele mai rudimentare tipuri de quadcoptere din comerț) au contribuit deja la pierderi uimitoare pentru forțele rusești din jurul Kievului, care au fost în esență ținte sigure pentru artileria ucraineană, atâta timp cât au putut fi reperate cu precizie.

Imaginile cu soldatul rus urmărit demonstrează perfect modalitatea preconizată de utilizare a Mini-Bayraktar și subliniază utilitatea camerei sale mobile de înaltă definiție.

Rezistența sa mare la bruiaj și robustețea excelentă vor fi, de asemenea, utile pe câmpurile și pădurile vaste și împânzite ale Ucrainei, având o parașută simplă și un sistem de recuperare prin aterizare pe burtă care permite operațiuni simple și rapide de către unitățile din teren.”

VIDEO de prezentare a companiei turcești pentru mini-drona Bayraktar:

Dronele Bayraktar TB-2 furnizate de Turcia au provocat pierderi importante forțelor de invazie, ajungând să aibă și un imn dedicat reușitelor acestor aparate.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...