Ministerul Culturii a definitivat proiectul de ordonanță privind cinematografia

Ministerul Culturii a definitivat proiectul de ordonanță privind cinematografia

Ministerul Culturii anunță definitivarea proiectului de OUG pentru modificarea și completarea ordonanței 39/2005 privind cinematografia, precum și lansarea în dezbatere publică.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a ministrului Corina Șuteu, printre modificările importante propuse se numără următoarele: creditul rambursabil pentru producția de filme devine subvenție; filmele de lungmetraj de ficțiune vor putea accesa o subvenție de până la 80% din totalul bugetului de producție, iar filmele de animație, documentarele, scurtmetrajele și primul și cel de-al doilea film ale unui regizor vor putea accesa o subvenție de până la 100% din totalul bugetului de producție.

De asemenea, sunt propuse surse noi de colectare a fondurilor pentru sprijinirea cinematografiei din România, ca și linii noi de finanțare din Fondul Cinematografic, necesare funcționării, reabilitării, programării și modernizării, inclusiv prin digitalizare, a cinematografelor din țară și pentru participarea la programe de formare profesională.

Ministerul Educației și Centrul Național al Cinematografiei vor asigura conceperea și realizarea unui program de educație cinematografică adresat elevilor din învățământul liceal.

Versiunea modificată a OG 39/2005 privind cinematografia permite conceperea și adoptarea ulterioară a unui Regulament de acordare a finanțărilor din Fondul cinematografic bazat pe principii mai clare decât în prezent.

Totodată, se introduc două categorii noi de proiecte, care vor fi finanțate în urma concursurilor de proiecte cinematografice: pentru filme de micro-buget (ale căror costuri nu pot depăși 60.000 de euro) și pentru coproducții minoritare.

Potrivit documentului, Arhiva Națională de Filme și Cinemateca Română vor fi finanțate cu 6% din Fondul cinematografic, dublându-se astfel suma alocată până acum, în acest sens, din Fond (3%).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?