Ministerul Culturii: Alina Moldovan,înlăturată de la conducerea Operei Naţionale Bucureşti până la încheierea procesului în care este vizată

Ministerul Culturii: Alina Moldovan,înlăturată de la conducerea Operei Naţionale Bucureşti până la încheierea procesului în care este vizată

Conducerea Operei Naţionale Bucureşti (ONB) a dispus suspendarea contractului individual de muncă al Alinei Moldovan, director general adjunct în cadrul ONB, până la încheierea procesului în care este vizată aceasta, informează Ministerul Culturii.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a comunicat, sâmbătă, faptul că în conformitate cu prevederile Codului Muncii, având în vedere calitatea de inculpat a directorului general adjunct al Operei Naţionale Bucureşti, Alina Moldovan, într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti, conducerea Operei Naţionale Bucureşti a dispus suspendarea contractului individual de muncă al acesteia până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti.

În prezent, conducerea Operei Naţionale Bucureşti este asigurată de George Călin, director general interimar, şi Johan Kobborg, director artistic, potrivit site-ului ONB.

În luna iunie, directorul suspendat al Operei Naţionale Bucureşti, Răzvan Ioan Dincă, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi fals în declaraţii. Alături de acesta au fost trimişi în judecată şi alţi angajaţi şi colaboratori ai ONB.

Astfel, procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 îi acuză de Răzvan Ioan Dincă, director general al Operei Naţionale, suspendat din funcţie, Alina Moldovan, director general adjunct, Georgeta Petrescu, director economic, Mădălina Gabriela Iacob, şef Birou achiziţii publice, şi Sebastian-Eduard Grigore, coordonator echipă tehnică şi administrativă, de mai multor infracţiuni de abuz în serviciu, fals în declaraţii şi conflict de interese.

În acelaşi dosar, Demeter Andras, fost secretar de stat în Ministerul Culturii şi fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), în prezent membru în Consiliul de Administraţie al SRR, va fi judecat pentru conflict de interese.

De asemenea, procurorii l-au trimis în judecată pe Dan Mircea, administratorul SC B.P. SRL, o firmă angajată să păzească Opera Naţională, acesta fiind acuzat de desfăşurare de activităţi de pază sau protecţie, de proiectare, producere, instalare şi întreţinere a sistemelor de alarmă împotriva efracţiei sau a componentelor acestora fără atestat sau fără licenţă de funcţionare.

Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Sectorului 1, instanţa stabilind ca Răzvan Ioan Dincă să fie cercetat în libertate. Judecătoria Sectorului 1 a respins cererea procurorilor de arestare preventivă a lui Dincă, instanţa dispunând măsura controlului judiciar în cazul acestuia.

Totodată, prin rechizitoriu s-a dispus disjungerea cauzei şi formarea unui nou dosar în care să se efectueze cercetări cu privire la săvârşirea altor posibile infracţiuni de abuz în serviciu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Răzvan Ioan Dincă, în calitate de director general al Teatrului Naţional de Operetă (TNO), iar ulterior al Operei Naţionale din Bucureşti, ordonator terţiar de credite, cu intenţie, nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu.

Anchetatorii susţin că, în perioada februarie 2008 - 3 februarie 2011, în calitate de director general al Teatrului de Operetă, ordonator terţiar de credite, Dincă nu a urmărit realizarea veniturilor datorate TNO de către locatarul SC B.P. SRL, cauzând astfel un prejudiciu de 321.301,60 de lei.

De asemenea, potrivit procurorilor, în perioada 4 octombrie 2013 - 1 aprilie 2014, în calitate de director general al Operei Naţionale din Bucureşti (ONB), ordonator terţiar de credite, Dincă a efectuat plăţi nelegale, nejustificate către prestatorul SC H.G.C.F.M. SRL, cauzând un prejudiciu de 152.112,18 lei.

"La data de 27.09.2012, în calitate de director general al TNO, ordonator terţiar de credite, împreună cu inculpaţii Petrescu Georgeta şi Grigore Sebastian Eduard, au efectuat plăţi nelegale către beneficiarul SC B.C. SRL, cauzând un prejudiciu de 44.800 lei. La data de 27.09.2012, în calitate de director general al TNO, împreună cu inculpaţii Petrescu Georgeta şi Grigore Sebastian Eduard, au efectuat plăţi nelegale către beneficiarul SC G.G.A.C. SRL, cauzând un prejudiciu de 5.870 lei", au mai scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Răzvan Ioan Dincă mai este acuzat că, în perioada 20 august 2010 - 29 mai 2012, a participat la luarea a cinci decizii, împreună cu contabilul şef şi consilierul juridic al Operei Naţionale, respectiv a îndeplinit 16 acte prin care s-a obţinut, direct şi indirect, un folos patrimonial cu titlu de contravaloare prestaţii artistice, în cuantum total de 52.418,42 lei, pentru Demeter Andras, în condiţiile în care Dincă s-a aflat în raporturi de muncă, în perioada 12 iulie 2010 - 3 iulie 2012, cu Societatea Română de Radiodifuziune. În acea perioadă, Demeter Andras era preşedinte-director general al SRR şi a semnat o decizie prin care Dincă a fost numit consilierul său personal, precum şi contractul individual de muncă şi actele şi înscrisuri în baza cărora acesta a primit drepturi salariale de 111.119 lei.

Procurorii mai susţin că, în 1 noiembrie 2011, Dincă a participat la luarea unei decizii, împreună cu contabilul şef şi consilierul juridic al instituţiei, şi a semnat, atât din partea beneficiarului TNO, cât şi din partea prestatorului, un contract civil de prestări servicii, având ca obiect asigurarea în cadrul etapei A3 a proiectului "Scenart" a funcţiei de expert formare - curs producător delegat de teatru, în schimbul unui onorariu plătit de beneficiar.

Ulterior, în 27 aprilie 2012, Dincă "a îndeplinit un act, materializat în semnarea ordinului de plată emis în baza acestui contract, prin care s-a obţinut în mod direct (cazul ordinului de plată) şi indirect (cazul contractului) un folos patrimonial, pentru sine, cu titlu de contravaloare prestări servicii, în cuantum de 17.736 lei, înscris în ordinul de plată", susţin anchetatorii.

În rechizitoriu se mai arată că Dincă nu a trecut în declaraţia de interese din 2013 calităţile de unic asociat şi administrator al unei societăţi comerciale, iar în declaraţiile de avere din 2011, 2012, 2013 şi 2015 nu a menţionat calitatea sa de proprietar al unui imobil, respectiv pe cea de titular al unui credit bancar, dar a încris date nereale privind valoarea unor credite bancare contractate.

Demeter Andras este acuzat că, în calitate de preşedinte-director general al SRR, în perioada 12 iulie 2010 - 1 ianuarie 2012, a îndeplinit trei acte prin care Dincă a obţinut drepturi salariale de 111.119 lei. Actele au fost încheiate în condiţiile în care atât înainte, cât şi ulterior perioadei de referinţă iulie 2010 - ianuarie 2012, Persoana Fizică Autorizată "Demeter Andras Istvan" a avut raporturi comerciale cu Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian", reprezentat de Dincă. Astfel, Demeter Andras a obţinut foloase patrimoniale în cuantum total de 104.258,53 lei, în baza ordinelor de plată semnate de Dincă, precum şi prin contractele de prestaţii artistice semnate de acesta din partea beneficiarului TNO.

Alina Moldovan este acuzată că, în calitate de director general adjunct şi ordonator terţiar de credite al Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian", în perioada 1 aprilie 2013 - 11 aprilie 2013, a participat la luarea unui număr de trei decizii, respectiv a îndeplinit un act prin care s-a obţinut în mod direct şi indirect un folos patrimonial cu titlu de contravaloare prestaţii artistice, în cuantum total de 2.204 lei, pentru Demeter Andras. Deciziile au fost luate în condiţiile în care Moldovan s-a aflat în raporturi de muncă, în perioada 1 decembrie 2010 - 16 iunie 2011, cu Societatea Română de Radiodifuziune, reprezentată de Demeter Andras. Procurorii au precizat că Alina Moldovan a fost numită consilier principal în cabinetului preşedintelui-director general al SRR Demeter Andras, aceasta obţinând astfel drepturi salariale de 14.819 lei.

Alina Moldovan mai este acuzată că, în calitate de director general adjunct al Teatrului Naţional de Operetă, iar ulterior al Operei Naţionale, nu a trecut în declaraţiile de avere din 2011, 2012, 2013 şi 2014 calitatea sa de proprietar al unui imobil.

Totodată, procurorii o acuză pe Mădălina Gabriela Iacob de faptul că, în calitate de şef al Biroului Achiziţii Publice din ONB, în perioada 29 iulie 2013 - 30 decembrie 2014, la diferite intervale de timp, a participat la luarea unor decizii prin care s-a obţinut indirect un folos patrimonial pentru Persoana Fizică Autorizată "Iacob Mădălina Gabriela", în cuantum total de 43.300 de lei.

"În calitate de funcţionar public - Şef Birou Achiziţii Publice în cadrul TNO, cu intenţie, în data de 19.01.2012, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a participat la luarea unei decizii, prin care s-a obţinut în mod indirect un folos patrimonial pentru PFA Iacob Mădălina Gabriela, al cărei titular era aceasta, în cuantum total de 20.400 lei. În calitate de funcţionar public - Şef Birou Achiziţii Publice în cadrul TNO, a omis, cu intenţie, să înscrie în declaraţiile de avere din anii 2010-2012, calitatea sa de proprietar al unui imobil", au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

Georgeta Petrescu va fi judecată pentru că, potrivit procurorilor, în 27 septembrie 2012, în calitate de contabil şef al Teatrului Naţional, împreună cu Răzvan Ioan Dincă şi Sebastian Eduard Grigore, coordonator echipă tehnică şi administrativă în TNO, au efectuat plăţi nelegale către beneficiarul SC B.C. SRL, cauzând un prejudiciu de 44.800 de lei. Ulterior, în 27 septembrie 2012, Petrescu, Dincă şi Grigore au efectuat plăţi nelegale către firma G.G.A.C. SRL, cauzând un prejudiciu de 5.870 de lei.

Mircea Dan, administratorul SC B C SRL, este acuzat că, în perioada 10 ianuarie 2011 - 12 iulie 2013, a desfăşurat activităţi de pază la Teatrul Naţional, în baza unui număr de 14 contracte de servicii, la locurile, respectiv cu ocazia desfăşurării evenimentelor indicate în contracte, fără ca societate pe care o administra să deţină licenţă de funcţionare eliberată de Poliţia Română.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Penibilul ăsta a fost ani de zile șeful de facto al SRI?

2 „Cu tot respectul pentru Firea, eu nu pot sa mă aliniez în a o susține pentru că, de obicei, orice cal devine gloabă”

3 „Tu muncești și-ți cumperi o Dacie pentru că atât poți, eu muncesc și-mi cumpăr un Ferrari pentru că atât pot”

4 Răsturnare de situație? / Suplimentul folosit de Simona Halep ar conține „ingrediente chinezești necunoscute”

5 Cum arată sondajul pe baza căruia PSD şi PNL spun că discută comasarea alegerilor şi candidaturi pe liste comune