Ministerul Energiei: România nu are probleme privind asigurarea cu gaze naturale a consumatorilor în perioada de iarnă 2019-2020

Ministerul Energiei: România nu are probleme privind asigurarea cu gaze naturale a consumatorilor în perioada de iarnă 2019-2020

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri informează că nu există probleme privind asigurarea cu gaze naturale a consumatorilor în perioada de iarnă 2019 - 2020, stocurile fiind superioare celor de anul trecut, potrivit unui comunicat remis, joi, AGERPRES.

Producţia internă în România este de aproximativ 28 milioane metri cubi (mc)/zi, stocul de gaze naturale înmagazinate în depozitele de înmagazinare subterană este de aproximativ 2,360 miliarde mc, cu 1,364 miliarde mc mai mult decât în perioada similară a anului trecut, iar capacitatea de extracţie zilnică este cuprinsă între 25 - 28 milioane mc pentru perioada ianuarie-februarie 2020, superioară capacităţii zilnice de extracţie avută la dispoziţie în iarna trecută, de 20 milioane mc/zi.

"De la momentul preluării portofoliului de Ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri prioritatea mea a fost pregătirea sezonului rece. Actualul Guvern este mai bine pregătit decât precedentul pentru a gestiona perioada de iarnă. Avem mai multe rezerve de gaze, avem capacităţi superioare de extracţie, deşi putem şi trebuie să investim mai mult în extracţia din depozite", a declarat Virgil Popescu, ministrul de resort, citat în comunicat.

El a adăugat că solicită periodic informări şi date referitoare la situaţia importurilor de gaze.

Potrivit comunicatului, pe relaţia cu Ungaria se importă aproximativ 5 - 5,5 milioane mc/zi, atât cât este necesar, iar pe relaţia cu Bulgaria la interconectarea de la Ruse nu se importă gaze, ci se exportă aproximativ 0,1 milioane mc/zi, iar la interconectarea Negru Vodă-Kardam se importă cât este necesar, adică aproximativ 0,1 milioane mc/zi.

În ceea ce priveşte relaţia cu Ucraina, în acest moment la punctul de interneconectare Isaccea - Orlovka se importă circa 5,5 milioane mc/zi.

"Din informările primite de la Transgaz, pot să anunţ că SNTGN Transgaz pune la dispoziţie pe toate punctele de interconectare o capacitate fermă de 44,2 milioane mc/zi, care este mai mult decât suficientă pentru necesarul maxim de import în cazul unor temperaturi foarte scăzute: 20 milioane mc/zi", a completat ministrul.

În acest moment, importurile de gaze în România se ridică la aproximativ 10,8 milioane mc/zi.

"Monitorizez zilnic situaţia şi nu există niciun motiv de îngrijorare în ceea ce priveşte asigurarea cu gaze pentru această perioadă", a conchis Popescu. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea îl dă în gât pe Adrian Năstase / Unde au fost dosite tablourile scumpe înainte de percheziți…

2 Un zvon...

3 Cum funcţionează softul de spionaj Pegasus, cum poţi vedea dacă eşti „pândit” prin telefon

4 Surpriză totală! Cu cine suntem, genetic, aproape identici

5 O fotografie rară cu 3 dintre devalizatorii României: Bittner, Cocoș și Petrache