Ministerul israelian de Externe refuză să comenteze restabilirea relațiilor dintre Iran și Arabia Saudită

Ministerul israelian de Externe refuză să comenteze restabilirea relațiilor dintre Iran și Arabia Saudită

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat ieri că scopul guvernului său este normalizarea relațiilor cu Arabia Saudită.

Iranul și Arabia Saudită restabilesc relațiile diplomatice bilaterale. Foto: EPA-EFE

Ministerul israelian de Externe se abține să comenteze acordul dintre Iran și Arabia Saudită de restabilire a relațiilor diplomatice, a declarat sâmbătă, serviciul de presă al Ministerului israelian de Externe.

Deocamdată nu comentăm acest subiect”, a declarat Ministerul de Externe, ca răspuns la o solicitare de a comenta acordul Iran-Arabia Saudită și posibilele consecințe ale acestuia asupra perspectivelor de normalizare a relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a comentat încă acest subiect. Vineri, în timpul unei vizite în Italia, el a subliniat încă o dată că guvernul său își propune să normalizeze relațiile cu Arabia Saudită.

Vineri, Iranul și Arabia Saudită au convenit, în timpul discuțiilor de la Beijing, să restabilească relațiile diplomatice. În urma consultărilor, a fost adoptată o declarație tripartită, în care se observă că Teheranul și Riadul s-au angajat la respectarea principiilor suveranității și neamestecului reciproc în treburile interne ale celuilalt stat și intenționează să reia cooperarea în domeniile comerțului, economiei, culturii, stiinței și tehnologiei.

Relațiile iraniano-saudite au escaladat în martie 2015, odată cu începerea unei operațiuni militare de către o coaliție condusă de Arabia Saudită în Yemen împotriva Ansar Allah (Houthis).

În ianuarie 2016, după ce ambasada Arabiei Saudite din Teheran și consulatul din Mashhad au fost atacate de mulțimi de protestatari revoltați de execuția la Riad a clericului șiit Sheikh Nimr al-Nimr, regatul a rupt relațiile diplomatice cu Iranul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro