Ministerul Justiției despre proiectul privind arhiva SIPA: A fost îndeplinit termenul legal privind transparența decizională

Ministerul Justiției despre proiectul privind arhiva SIPA: A fost îndeplinit termenul legal privind transparența decizională

Ministerul Justiției (MJ) precizează că proiectul privind unele măsuri referitoare la arhiva SIPA a fost publicat de la data de 25 iulie 2016 și aprobat în ședința din data de 31 mai 2017, termenul legal privind transparența decizională în administrația publică fiind îndeplinit.

"Astfel, de la data de 25 iulie 2016, de când proiectul de HG privind arhiva DGPA a fost supus dezbaterii publice, și până la 31 mai 2017, când a fost aprobat în ședința de guvern, a fost îndeplinit termenul de minim 30 de zile lucrătoare prevăzut de Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică", se arată într-un comunicat al MJ remis, marți, AGERPRES.

Precizările MJ vin în contextul dezbaterilor din spațiul public legate de procedura urmată de minister pentru promovarea în ședința de Guvern din data de 31 mai a hotărârii privind desecretizarea arhivei SIPA.

MJ informează că proiectul de hotărâre de guvern privind unele măsuri referitoare la arhiva fostei Direcții Generale de Protecție și Anticorupție (DGPA), fosta SIPA, a fost publicat la data de 25 iulie 2016, iar o zi mai târziu ministerul a luat act de scrisoarea deschisă publicată în presă de Asociația Magistraților din România (AMR), Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Procurorilor din România (APR), prin care aceste asociații profesionale își exprimau nemulțumirea că nu au reprezentanți în comisia pentru inventariere.

Un răspuns al Ministerului Justiției la această scrisoare a fost dat în data de 4 august anul trecut, MJ susținând atunci, printre altele, că arhiva SIPA trebuie să înceteze să mai fie "motiv de speculații și suspiciuni".

Totodată, în perioada 9 august — 16 septembrie 2016, Ministerul Justiției a primit punctele de vedere transmise de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), Ministerul Public/Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Ministerul Afacerilor Interne (MAI), se mai arată în comunicat.

În punctul de vedere al ÎCCJ, publicat de MJ, se subliniază nevoia unei ample consultări a judecătorilor și procurorilor, ținând cont de caracterul documentelor din arhivă.

PÎCCJ arăta, printre altele, în punctul de vedere emis la acel moment că în hotărârea de Guvern din 2006 privind desființarea DGPA din subordinea MJ era prevăzută o comisie de inventariere, iar prin noul proiect pus în dezbatere ar trebui continuată activitatea acesteia, dar și că interdicția de a pune la dispoziția publicului anumite informații desecretizate până la încetarea activității comisiei este "excesivă".

Totodată, CSM arăta, în punctul de vedere emis cu privire la acest subiect, că este necesară adoptarea unui act normativ care să rezolve în mod transparent și definitiv problema arhivei SIPA, făcând o serie de propuneri.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa