Ministerul Justiției propune înfiinţarea, în cadrul DNA, a Structurii de sprijin a procurorilor europeni delegaţi în România (proiect)

Ministerul Justiției propune înfiinţarea, în cadrul DNA, a Structurii de sprijin a procurorilor europeni delegaţi în România (proiect)

Ministerul Justiţiei propune înfiinţarea, în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a Structurii de sprijin a procurorilor europeni delegaţi în România.

MJ a pus în dezbatere publică proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/1.939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO).

"Prin proiect se propune înfiinţarea în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a Structurii de sprijin a procurorilor europeni delegaţi în România, compusă din personal auxiliar de specialitate, condus de un grefier-şef, care să funcţioneze cu un număr maxim de 10 posturi. Se prevede că DNA va asigura personalul suport pentru activitatea zilnică a procurorilor europeni delegaţi", se menţionează în expunerea de motive a proiectului.

Totodată, proiectul prevede şi obligaţia tuturor structurilor de parchet din România de a pune la dispoziţie procurorilor europeni delegaţi ofiţeri de poliţie judiciară, specialişti şi logistică necesară desfăşurării optime a activităţilor de descoperire şi de urmărire a infracţiunilor date de lege în competenţa Parchetului European. Această obligaţie incumbă oricărei structuri, fie generală, fie specială, de parchet sau de poliţie.

Parchetul European este o structură a UE înfiinţată în aprilie 2017, în baza procedurii de cooperare consolidată, la care participă doar statele membre care doresc. În prezent, sunt 22 de state membre participante, între care şi România, potrivit site-ului www.consilium.europa.eu .

Rolul acestei structuri este de a colabora mai strâns în investigarea şi urmărirea penală pentru infracţiuni care afectează bugetul UE, precum: frauda, corupţia, spălarea de bani, frauda transfrontalieră în materie de TVA.

Parchetul European va efectua investigaţii transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10.000 de euro sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane de euro.

Parchetul European cuprinde un nivel central şi un nivel descentralizat. Nivelul central este reprezentat de un parchet central situat la sediul Parchetului European, alcătuit din colegiu, camerele permanente, procurorul-şef european, procurorii-şefi europeni adjuncţi, procurorii europeni şi directorul administrativ. Nivelul descentralizat este alcătuit din procurori europeni delegaţi aflaţi în statele membre. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria