Ministerul Justiţiei sesizează procurorul general pentru cercetări în cazul demisiei lui Marius Iacob

Ministerul Justiţiei sesizează procurorul general pentru cercetări în cazul demisiei lui Marius Iacob

Ministerul Justiţiei (MJ) precizează luni că a sesizat procurorul general interimar pentru efectuarea de cercetări în cazul cererii de demisie a procurorului-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Marius Iacob.

Potrivit MJ, sesizarea a venit ca urmare a controlului făcut în baza Ordinului Ministrului Justiţiei 3/63452/443/P/2019 din 22 iulie.

Sursa citată reaminteşte că ancheta internă la Ministerul Justiţiei a fost dispusă în regim de urgenţă, exact în ziua în care ministrul Justiţiei a luat la cunoştinţă, urmare a solicitării formulate de redacţia unei publicaţii online, conform căreia cererea de demisie a lui Marius Iacob, semnată încă din 19 martie, nu a fost trimisă Administraţiei Prezidenţiale în vederea emiterii decretului prezidenţial de încetare a mandatului funcţiei de procuror-şef adjunct, potrivit legii.

Ministerul Justiţiei mai precizează că în data de 24 aprilie, data preluării de către Ana Birchall a mandatului de interimar la Ministerul Justiţiei, această lucrare referitoare la demisia lui Marius Iacob figura în evidenţele ministerului ca fiind rezolvată.

"Alături de sesizarea procurorului general interimar, ministrul Justiţiei a dispus revocarea din funcţie a directorului Direcţiei Resurse Umane, sesizarea comisiilor de disciplină, precum şi o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii Ministerului Justiţiei", precizează MJ în informarea de presă.

Pe 23 iulie, Ana Birchall anunţa că a dispus verificări în cazul demisiei procurorului Marius Iacob din funcţia de adjunct al DNA, precizând că a trimis către preşedintele României cererea de revocare din funcţie a acestuia.

Procurorul Marius Iacob şi-a depus demisia pe 19 martie.

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis pe 18 martie o acţiune a Inspecţiei Judiciare şi a dispus ca Iacob să fie sancţionat cu avertisment pentru săvârşirea unei abateri disciplinare.

Iniţial, în septembrie 2018, Secţia pentru procurori a CSM a decis că Marius Iacob nu a săvârşit o abatere disciplinară, însă Inspecţia Judiciară a făcut recurs, care a fost admis de Instanţa supremă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...