Ministerul Justiției: Spațiul necorespunzător de detenție - mai mic sau egal cu 3 mp/deținut (proiect)

Ministerul Justiției: Spațiul necorespunzător de detenție - mai mic sau egal cu 3 mp/deținut (proiect)

Spațiul necorespunzător de detenție pentru cei aflați în executarea unei pedepse privative de libertate este acela mai mic sau egal cu 3 mp/deținut, se arată în proiectul de lege privind mecanismul de compensare a condițiilor de detenție necorespunzătoare, conform căruia măsura de compensare este una temporară și își încetează aplicarea la data de 31 decembrie 2022.

Potrivit proiectului postat pe site-ul Ministerului Justiției, "în vederea acordării eliberării condiționate, în calculul pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată se include, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, și executarea pedepsei într-un spațiu necorespunzător, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 zile executate în spațiul necorespunzător, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 3 zile din pedeapsa aplicată".

În proiect se precizează că se consideră spațiu necorespunzător de detenție acela care este mai mic sau egal cu 3 mp/deținut și se calculează prin împărțirea suprafeței totale a camerei de deținere la numărul de persoane cazate în încăpere, indiferent de dotarea spațiului respectiv.

Conform documentului, se interzice aprobarea cererii persoanei condamnate care execută o pedeapsă privativă de libertate într-un spațiu corespunzător de transfer, pentru motive personale, într-un spațiu necorespunzător prin raportare la articolul privind mecanismul de compensare, iar ziua sau perioada în care deținutul a fost internat la infirmeria locului de deținere, în spitalele din rețeaua ANP sau din rețeaua Ministerului Sănătății, s-a aflat în tranzit sau a fost transportat în vederea transferului între locurile de deținere nu se consideră cazare într-un spațiu necorespunzător.

"Perioada pentru care se acordă zile considerate ca executate în compensarea cazării într-un spațiu necorespunzător se calculează începând cu 24 iulie 2012", se mai arată în proiect.

În termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii, pentru toate persoanele private de libertate aflate în locurile de deținere din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor se vor întocmi dosare privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal și se vor sesiza, de îndată, comisiile pentru eliberare condiționată, prevede proiectul.

"Prevederile prezentei legi se aplică în mod corespunzător minorilor care execută măsuri educative în centre de detenție sau în centre educative, precum și minorilor care au executat pedepse în penitenciare potrivit Codului penal din 1968 și care execută, la data intrării în vigoare a prezentei legi, măsuri educative în centrele de detenție, în aplicarea art. 21 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, putându-se dispune înlocuirea măsurii internării cu măsura educativă a asistării zilnice", se mai arată în documentul citat.

Calcularea părții din durata pedepsei considerate ca executată în compensarea condițiilor necorespunzătoare este o măsură temporară care își va înceta aplicarea la 31 decembrie 2022, când, potrivit Memorandumului privind 'Aprobarea calendarului de măsuri necesare îmbunătățirii condițiilor de detenție și a sistemului de probațiune', vor fi create noi locuri de cazare în sistemul penitenciar, se mai precizează în proiect.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...