Ministerul Public va beneficia de 69 milioane euro, bani europeni, pentru un soft și metodologii de percheziție informatică

Ministerul Public va beneficia de 69 milioane euro, bani europeni, pentru un soft și metodologii de percheziție informatică

Ministerul Public (MP) va beneficia de 69 milioane euro, fonduri europene, pentru două proiecte destinate întăririi capacității instituției, respectiv creării unui soft pentru sprijinirea activității de management a parchetelor, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării, Administrației Publice și Fondurilor Europene remis, joi, AGERPRES.

"Două contracte de finanțare cu o valoare aproximativă de 69 milioane lei au fost semnate, astăzi, de ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb și procurorul general al Parchetului de pe Lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr. Obiectivele proiectelor 'Întărirea capacității Ministerului Public de punere în aplicare a noilor prevederi ale codurilor penale în domeniul audierilor' — SIPOCA 53 și 'Întărirea capacității Ministerului Public de punere în executare a unor procedee probatorii vizând perchezițiile informatice' — SIPOCA 54 sunt întărirea capacității Ministerului Public (MP)', se arată în document.

Mai exact, precizează ministerul, este vorba despre dezvoltarea unui sistem IT pentru realizarea audierilor persoanelor, realizate conform prevederilor noilor coduri și identificarea persoanelor și obiectelor. De asemenea, sunt prevăzute elaborarea și introducerea, la nivelul Ministerului Public, a unui set unitar de metodologii de lucru privind punerea în executare a perchezițiilor informatice ori a constatărilor tehnico-științifice care au ca obiect date informatice de interes în urmărirea penală, precum și consolidarea capacității instituționale la nivelul MP prin achiziționarea unor echipamente informatice.

Prin implementarea acestor proiecte se realizează obiectivul specific 1.3 al Axei Prioritare 1 din cadrul Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA), respectiv Dezvoltarea și implementarea de sisteme standard și instrumente moderne și eficiente de management la nivelul instituțiilor din sistemul judiciar.

"În cadrul acestor proiecte, se va dezvolta un soft care va sprijini activitatea de management la nivelul parchetelor și va contribui astfel la eficientizarea și modernizarea metodelor de lucru utilizate în cadrul activității de urmărire penală, mai exact în materia audierilor, așa cum este ea definită în legislația penală în vigoare", informează ministerul.

Proiectele vor contribui în mod direct la reducerea duratei medii de analiză a unui dispozitiv informatic, prin punerea la dispoziția specialiștilor de echipament tehnic și aplicații licențiate. De asemenea, vor fi introduse, în premieră, la nivelul întregii structuri a MP, metodologii de lucru unitare privind percheziția informatică ori constatarea tehnico-științifică asupra unor date informatice de interes pentru urmărirea penală.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

2 VIDEO „Nu mai are fiere, splină, o parte din ficat, coastele i-au pătruns în plămâni” / Patru polițiști de la SAS, reținuți după ce au bătut un bărbat c…

3 Hopa! Soldații ruși și-au creat pe Telegram o „scorbură” pe care Kremlinul nu o poate controla

4 Așa o fi?

5 Ăsta e, probabil, cel mai prost soldat rus! Priviți ce-a făcut după jefuirea unei case din Irpin